Залізничний вокзал "Кривий Ріг Головний" перетворили на "Фортецю Незламності", - ФОТО, ВІДЕО



На залізничному вокзалі "Кривий Ріг Головний" облаштували "Фортецю Незламності". Тут є все для того, аби комфорт пасажирів не залежав від умов поза стінами вокзалу. Навіть під час блекауту на вокзалі буде тепло, світло, можна буде скористатися зарядними станціями та інтернетом.

Про це повідомляє сайт 0564.ua з посиланням на власну кореспондентку.

Створення таких умов на залізничному вокзалі міста Кривого Рогу стало можливим завдяки проєкту створення центрів обігріву, як назвали "Фортецями Незламності". Проєкт реалізується завдяки партнерству фонду Nova Ukraine, "Укрзалізниці", Coca Colа за фінансової підтримки Фундації Говарда Баффета (Howard G. Buffett Foundation). 

За словами волонтерки фонду Nova Ukraine Ірини Роік, зараз створено і працює 90 таких пунктів по всій Україні. До середини лютого їхню кількість планують збільшити до 108. Майже всі такі "фортеці" розташовані на станціях залізничних вокзалів, а у деяких містах є декілька пунктів - через довжину міста, чи велику потребу.

Залізничний вокзал "Кривий Ріг Головний" перетворили на "Фортецю Незламності", - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

"Мета цього проекту - надати можливість місцевим та евакуйованим українцям підтримувати "звичний" (наскільки він може бути звичним в наших умовах) рівень життя. Завдяки нашим "Фортецям Незламності" люди мають доступ до тепла, світла - тут працюють генератори, зв'язку, інтернету (є Starlink), питної води, а на деяких станціях - їжі та зон дозвілля для дітей", - пояснює Ірина, - з одного боку, цим вже, ніби, нікого не здивуєш. Бо багато міст і міських керівників звітують, що цих центрів вже дуже багато. З іншого - виявляється, що не все так добре з обладнанням, комплектацією цих центрів". 

Вона додає, що допомогою на таких пунктах обігріву, який облаштований на криворізькому залізничному вокзалі, щодня можуть скористатись від 500 до 3 000 людей упродовж наступних трьох місяців.

Наша кореспондентка поспілкувалась також з начальницею вокзалу "Кривий Ріг Головний" Ольгою Жук, яка розповіла, що функціонування "Фортеці Незламності" на базі вокзалу забезпечують працівники "Укрзалізниці". Вони готують чай, годують людей, забезпечують посадку на евакуаційні потяги тощо. Від 24 лютого 2022 року пацівниками вокзалу відпрвлено евакуаційними вагонами 114 65 пасажирів.

Залізничний вокзал "Кривий Ріг Головний" перетворили на "Фортецю Незламності", - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Пані Ольга показала облаштування в рамках проєкту "Фортеця Незламності" різноманітних локацій та кімнат. Комфортний температурний режим приміщення вокзалу забезпечується буржуйками. На кріслах у залах очікування лежать ковдри, якими можна скористатися. Є столи для пасажирів, котрим треба попрацювати з використанням  ноутбуків, гаджетів, які можна тут зарядити Окремо облаштована зона відпочинку для матерів з дітьми, є кімната для матерів з немовлятами.

В окремому кабінеті працюють представники команди "Лікарі без кордонів", які надають допомогу ліками, вимірюють тиск, забезпечують професійне реагування на скарги людей.

На криворізькому вокзалі встановлена і автономна зарядна станція. Нагадаємо, ще на початку січня "Укрзалізниця" отримала 100 потужних зарядних станцій для смартфонів, які встановлено на вокзалах із найбільшим пасажиропотоком. Одна така станція може заряджати до 33 пристроїв одночасно і дозволити подорожуючим українцям завжди бути на зв'язку, незважаючи на можливі блекаути. Станції вироблені у рекордні рядки в Турції спеціально для "Укрзалізниці".

Як наголосила Ольга Жук, забезпечення "Фортеці Незламності" чаєм, продуктами, ковдрами, подушками, технічними засобами вони завдячують фонду Nova Ukraine, за що щиро вдячні його засновникам і волонтерам.

За словами начальниці вокзалу, до їхньої "Фортеці Незламності" навідуються і криворіжці, котрі проживають поблизу вокзалу.

Відео:

Залізничний вокзал "Кривий Ріг Головний" перетворили на "Фортецю Незламності", - ФОТО, ВІДЕО, фото-15

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW