росія та Іран домовилися побудувати в рф завод з виробництва дронів-камікадзе – WSJ



рф та Іран мають намір збудувати в росії завод з виробництва дронів-камікадзе.

Видання The Wall Street Journal зазначає, що йдеться про плани створення підприємства, яке зможе виготовити для війни проти України щонайменше 6000 безпілотників, що матимуть кращі характеристики, ніж нинішні іранські дрони.

За джерелами WSJ, на початку січня іранська делегація високого рівня побувала в росії, де відвідала майданчик для будівництва заводу в місті Єлабуга та обговорила деталі запуску проєкту.

Іранську делегацію очолювали голова Організації джихаду аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції генерал Абдолла Мехрабі та генеральний директор іранської авіаційної компанії Quds Aviation Industry, що виробляє БПЛА, Гассем Дамавандян. 

Досі Іран постачав росії дрони-камікадзе Shahed-136, які переносять невелику кількість вибухівки, що детонує, коли вони врізаються в ціль. москва активно використовувала їх для ударів по об’єктах цивільної інфраструктури України. 

Іран працює з росією над розробкою моделі, яка має бути оснащена новим двигуном, що дасть йому змогу літати швидше і на більші відстані. 

У грудні Білий дім уже попереджав про бажання москви й Тегерана збудувати в росії спільну лінію з виробництва безпілотників. Завод з виробництва БПЛА є частиною угоди між державами вартістю 1 млрд доларів.

За збігом обставин, 6 січня – наступного дня після того, як іранські посадовці полетіли до росії для обговорення проєкту, США запровадили економічні санкції проти Дамавандяна за постачання безпілотників до рф та навчання російських військ користуватися ними. Санкції проти Мерхабі запроваджено ще 2021 році за його участь у створенні та купівлі двигунів для іранських дронів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW