Коростенців атакує складний грип



Хоч кожен лікується і по-різному – раніше 5 днів не вилікується ніхто…

Щороку настає момент атаки нас різними вірусами. Протягом останніх тижнів січня 2023 року на Коростенщині почалася нова хвиля грипу. Ми звернулися до медичного директора з організації та управління якістю медичної допомоги Наталії Василівни Михайлової, яка детальніше розповіла про ситуацію у громаді. І готові поділитися з вами порадами та інформацією стосовно грипу, який бентежить коростенців.

Ми переживали і складніше, а саме коронавірус, який наразі вже майже відступив і немає такого його тяжкого перебігу. За словами лікарки, нині ми дійсно маємо ріст захворюваності на вірусні інфекції. Думаємо, що це – грип, хоча і не робили діагностику грипу. Тому що вона – складна, а швидких тестів на грип не маємо. Тому усім хворим, які звертаються з ознаками респіраторних захворювань, проводять тестування на COVID-19. На сьогодні кількість недужих є мінімальна, лише 6 амбулаторних хворих на ковід у Центрі ПМСД, при тому, що роблять близько ста тестів на тиждень.

Тепер стосовно поширених симптомів грипу, який вирує серед коростенців. Клінічна картина характеризується високою температурою тіла, а саме 38-39 градусів, яка тримається протягом 3-5 днів та погано знижується анальгетиками. Також виражені такі інтоксикаційні синдроми, як слабкість, головний біль, сонливість, стомлюваність. Вже коли температура починає спадати, приєднуються кашель та нежить, хоч вони і можуть з’явитися ще з першого дня хвороби.

– Наше завдання, як лікарів, прослідкувати за пацієнтом поки у нього висока температура тіла. Щоб він достатньо та правильно приймав жарознижуючі засоби і не виникло жодних ускладнень. А у гіршому випадку вчасно встигнути діагностувати їх, – розповідає Наталія Василівна. – Сам грип для людини не є складним. Він складний лише його ускладненням. Адже коли падає температура – приєднується бактеріальна флора, і ми можемо отримати ускладнення у вигляді бронхіту, загострення астми, якщо пацієнт має астму, виникає також захворювання придаткових пазух носа, як риносинусіт чи ларингіт.

Захворювання грипу є дуже кантагіозне. Це характерна ознака вірусних хвороб. Організм хворого може стати джерелом збудників для здорових осіб. Інфекція досить швидко передається, і якщо, наприклад, хтось один з членів вашої сім’ї захворіє, то через день-два захворіють і всі інші, які мають якусь супутню патологію. Це може бути і знижений імунітет, або ж просто ви отримали велику дозу вірусу, з якою імунітет не зміг впоратись.

Запитали Наталію Михайлову, чи можна вберегтися від грипу і чи є дієві поради для того, аби знизити ризик захворіти.

– Взагалі, при перших симптомах грипу бажано звернутись до лікаря, щоб вас оглянули та проконтролювали стан організму впродовж хвороби. Найголовніше – це визначитись із лікуванням. Як правило, призначаються жарознижуюча терапія, достатній сон та пиття, лікар також вирішує чи потрібні антибіотики. Хоч кожен лікується і по-різному – раніше 5 днів не вилікується ніхто. Хворим треба лежати вдома і не потрібно забувати про це, – радить медик. – Профілактика вірусних захворювань єдина –вакцинація, яка захищає людину на 90%. Вакцинація належить до специфічної профілактики. До неспецифічної відносимо: загартовуватися влітку, звести до мінімуму перебування в місцях скупчення людей та носити маски, про які всі так забули, мати достатнє харчування та висипатися, а також пам’ятати про прогулянки на свіжому повітрі.

Що ж стосовно вакцинації від грипу?

– Профілактичні щеплення проти грипу є найкращим засобом. Вакцинуватися потрібно восени, оптимальний час для щеплення – початок осені. Віруси постійно змінюються і мутують, тому щороку заходить нова партія вакцини, зараз користуватися нею можна, але уже в наступному році зайде інший генотип і вакцина зміниться. Тобто, вакцинуватися від грипу потрібно кожної осені, особливо людям поважного віку, дітям та людям з важкою супутньою патологією (цукровий діабет, ожиріння, захворювання легень і серця тощо), – додала Наталія Василівна.

Бережіть себе і пам’ятайте, що, у першу чергу, за власне здоров’я відповідаєте саме Ви!

Джерело: КоростеньМЕДІА

Коростенців атакує складний грип, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW