В Запоріжжі через обміління Дніпра можна побачити рештки опор моста часів Другої світової війни, - ФОТО



Рештки опор тимчасового мосту, який побудували у 1944 році, видніються на поверхні води у старому річищі Дніпра. 

Відповідні фото опублікував в соцмережі запорізький дайвер Юрій Батаєв.

- Через пониження рівня води в Дніпрі, відкрились рештки опор тимчасового моста через старе річище Дніпра часів другої світової війни у Запоріжжі, - написав Батаєв. 

Рівень води в Дніпрі впав приблизно на 2 метра через пошкождення від ворожих обстрілів греблі Каховської ГЕС.

Тимчасові мости побудували у Запоріжжі у 1944 році після звільнення міста від німецько-фашистських загарбників. Тоді гребля ДніпроГЕСу була зруйнована, мости Стрілецького, які знаходились на місці сучасних мостів Преображенського, також - Запоріжжя залишилось без будь-якого транспортного з'єднання черз р.Дінпро.  Тому  у місті вирішили спорудити тимчасову залізницю, яка дозволила б на час відновлення основних мостів та греблі переправляти важливі вантажі через обидва русла Дніпра в межах Запоріжжя, і відновила б залізничне сполучення між Кривим Рогом та Донбасом за маршрутом Другої Катерининської залізниці.

Будівництво тимчасових мостів розпочалось 4 січня 1944 року, а вже 23 лютого того ж року відбулось відкриття руху поїздів через мости. Вони функціонували до 1952 року, коли збудували мости за проектом Б.Преображенського. Тимчасові мости демонтували, але рештки опор залишилсь. 

В Запоріжжі через обміління Дніпра можна побачити рештки опор моста часів Другої світової війни, - ФОТО, фото-5

Використані матеріали сайту hortica.zp.ua



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW