Саньок, Геннадій, Анатолій та інші - чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?



Сьогодні, 2 лютого, у відзначають Всесвітній день бабака. І хоча найбільш популярне це свято у США, багато країн теж вважають його своїм.

Саньок, Геннадій, Анатолій та інші -  чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?, фото-1

В Україні день бабака набув популярності після виходу на екрани однойменного фільму. Втім, українським днем бабака здавна вважали 14 березня ( Явдохи). Вважається, що цього дня тваринки прокидаються, виходять з нори, тричі свистять, а потім знову лягають на другий бік і так сплять аж до Благовіщення.

Саньок, Геннадій, Анатолій та інші -  чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?, фото-2

Однак, останніми роками ми маємо досить таки холодні березневі дні. Тому цікаво – коли ж насправді прокидаються бабаки? Відповідь ми шукали у Котелевському краї, де за ними часто спостерігає молодший науковий співробітник ІКЗ «Більськ» Оксана Дорошенко.

Саньок, Геннадій, Анатолій та інші -  чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?, фото-3

Загалом, раніше бабаки не водилися на Котелевщині. Їх завезли років 15 тому зі східних регіонів. Цікаво, що зображення милих гризунів зустрічається на гербах міст та містечок Луганської та Донецької областей.

Саньок, Геннадій, Анатолій та інші -  чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?, фото-4

« Якби там не було, однак відтоді вони розмножилися, утворили сім’ї. За тваринками дуже цікаво спостерігати – вони дуже кумедні. Живуть сім’ями, у них народжується двоє – троє малят. Живляться травою, ягодами та квітами, які заготовляють і на зиму в своїх сховищах.Але у Всесвітній день бабака вони сплять. Наші, котелевські бабачки прокидаються не раніше квітня. Приблизно у травні у них вже народжуються малята» - розповідає Оксана Дорошенко.

Саньок, Геннадій, Анатолій та інші -  чи прокинуться сьогодні бабаки Полтавщини?, фото-5

У вільний від роботи час Оксана проводить прогулянки Більським городищем.

Побачити бабака – велика удача, багато людей саме для цього приїздять у заповідник, іноді бабаки підпускають до себе досить таки близько. Вони кумедно стоять на задніх лапках, або граються між собою, посвистуючи. Деякі вже стали справжніми зірками інтернет – простору.

Завдяки Оксані Дорошенко вони отримали імена і тепер широкому загалу відомі як Саньок, Геннадій та Анатолій.

Коли настане тепла пора завітайте у заповідник «Більск», де отримаєте не лише цікаву історичну інформацію, але і отримаєте заряд позитиву від тамтешніх мешканців!

Використані фото і відео Оксани Дорошенко. Більше про неї можна почитати у публікації:

Коржики полтавської майстрині розлетілися у тридцять країн світу

Читайте також: Повний місячний календар лютого 2023 на різні потреби

Коли закінчиться війна? Прогнози астрологів

Чудотворні ікони Полтавщини: де вони знаходяться?



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW