«Тут були не люди…»: що залишилось від лікарні в селищі на Херсонщині після окупантів, - ФОТО, ВІДЕО



Центральна районна лікарня Весокопілля Херсонської області майже повністю знищена російськими військами. До приходу «руського міра» тут базувалась первинна медична допомога, невідкладна медична допомога, а зараз всюди розвалини, вітер гуляє кабінетами, а по коридорам валяється сміття, яке розкидали рашисти. Жодного «живого» місця не лишилось, нічого не вціліло в медичному закладі після варварів. Все, що не знищили, вкрали.

Про те, що трапилось з районною лікарнею під час окупації, журналістці 0564.uaрозповіла директорка КП "Викопільський центр первинної медико-санітарної допомоги" Наталія Корнієнко.

-Ми знаходимось в приміщенні Високопільської лікарні, де базувалась первинна медична допомога і невідкладна медична допомога. Ми всі базувались в даному приміщенні. Перший приліт був 18 чи 19 березня. У нас вилетіли вікна, пошкоджені були навіть місцями рами. Але росіяни нам дозволили прийти і поприбирати. Ми приходили ще прибирали наші приміщення, виносили трошки, старалися налагодити роботу. Десь в 20-х числах березня нам заборонили сюди приходити. Сказали, що тут все заміноване.

Пані Наталія показала приміщення на першому поверсі, де стерилізували інструменти.

-Апаратура деяка ось ще зберіглася. Тут проводили стерилізацію як інструментарію, так і білизни, щоб все було стерильно. Зараз в цьому кабінеті все побите, були прильоти.

За словами директорки ЦПМСД, в лікарні все обладнання настільки варварськи пошкоджено, що важко передати.

-Вони пообрізали повністю всі кабелі, потрощили апаратуру, і фізіологічну, і рентген-кабінет, попідпалювали там все.

В одному із рентген-кабінетів (до приходу «руського міра» їх було тут три) все потрощили і підпалили.

-На стінці ви бачите згорівший дентальний апарат стоматологічний. Це була їхня паличка-виручалочка. На даний час стоматологія теж хоче відновити роботу, вони шукають спонсорів щоб придбати даний апарат.

Директорка ЦПМСД показала ще один апарат:

-Це був один із нових апаратів, тут робили повністю всі рентгени кісток. А зараз бачите, що сталося…

Пані Наталія розповіла, що рашисти не тільки лікувались тут, вони тут робили і все інше. За словами жінки, в її особистому кабінеті рашисти залишили три великі «кучі».

-Я не знаю, це не люди, це свині. І це було фактично в кожному кабінеті те, що вони понагажували і залишили після себе. Мізків там не було, це точно.

Лікарка розказала, що тут головна медична сестра знайшла свою газову плиту. Вона її впізнала. Тут були холодильники, пральні машинки.

-Все, що вкрали в людей, вони сюди тягнули. Потім вже, після деокупації, люди знайшли свої речі і позабирали.

Пані Наталія розповіла, як рашисти облатували собі «зону відпочинку»: вкрали десь з подвір’я дитячий басейн, вкрали диван, шуби жіночі вкрали і все це притягли в лікарню собі. 

На 3 і 4 поверсі рашисти жили в коридорах, бо це було літо, було жарко. Тому тут всюди сміття.

На 4 поверсі армія мародерів залишила свої «наскельні написи». Сидячи в українській лікарні, вбиваючи цивільних людей, крадучи в дітей басейни та іграшки, а в жінок шуби та спідню білизну, російські військові писали на стінах про якусь «славу роду русскому и татарам, и бурятам». 

Проходячи коридорами лікарні, де жили росіяни, можна впевнено сказати, що в українському селі в будь-якому свинарнику буде набагато чистіше, ніж там, де була «друга армія світу».

- Вони, мабуть, навіть уявлення не мають, що воно таке чистота, - зазначила пані Наталія і показала кабінет, де працював до приходу рашистів сімейний лікар.

Директора ЦПМСД розповіла, що в цьому приміщенні на 5 поверсі сиділи російські снайпери. Там дуже гарний для цього майданчик і видно не тільки все Високопілля, а й далеко за межами населеного пункту, видно і ближні села.

Пані Наталія розповіла, що ця лікарня раніше будувалась під надзвичайні ситуації. Тут є підвал, який можна було використовувати як укриття, що рашисти і робили під час окупації Високопілля. На сьогоднішній день вже трошки прибрали підвальне приміщення і туди можна пройти.

-Тут в них був шпиталь. Тут було багато ліжок наставлено, тапчанів. Дуже багато було перев’язочного матеріалу в крові. Можливо, були в них поранені, яким вони надавали допомогу. Вони базувались тут майже все літо і нашим військам важко було їх звідси вибити. Але вибили.

За словами пані Наталії, рашисти позабирали з хірургії лікарні інструменти і ними оперували своїх 300-х.

Нікого з місцевих лікарів, які лишались в окупації спочатку, не змушували надавати медичну допомогу російським військовим. В них був свій лікар.

У дворі лікарні досі стоять три медичних авто. Пані Наталія розповіла, що спочатку вона з чоловіком їздила на велосипедах повз лікарню і дивилась, чи цілі машини лікарні.

-Вони обіцяли, що медичний транспорт вони не тронуть. В першому гаражі вони поставили свій міномет, зберігали там бойові комплекти. Зараз вже менше видно, а раніше краще було видно, що там все зірвано. 12 квітня вони вскрили наші гаражі і машини наші вже пошкодили. А потім були вже прильоти і вони просто згоріли.

Ще одна знищена машина стоїть одразу при вході в лікарню. Власника цього легкового автомобіля, понівеченого рашистами, знайшли. Ним виявився мешканець Каховки. Чоловік побачив відео і впізнав свій автомобіль. Як машина потрапила у двір лікарні Високопілля, ніхто не знає.

За словами пані Наталії, вже була комісія і оглядала приміщення лікарні. Дійшли до висновку, що будівля відновленню не підлягає на даний час.

-Можливо, демонтують верхній поверх і якось буде перший і другий… Ми поки в іншому приміщенні.

Про те, як Криворізька районна військова адміністрація та криворізькі благодійники допомагають відновлювати приміщення лікарні у Високопіллі та інших деокупованих населених пунктах Херсонщини, читайте в наступних наших матеріалах.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW