Військовий резерв України: що це таке і з кого складається



В нашій державі є три типи резервів особового складу, які можуть мобілізувати.

Військовий резерв є невід’ємною складовою ЗСУ та інших формувань, оскільки включає в себе військовозобов'язаних громадян у віці від 18 до 60 років. За потреби резервістів можуть мобілізувати на військову службу. Структура і визначення військового резерву вказані в Постанові Кабінету Міністрів від 12 листопада 2014 року №607 (зі змінами).

Варто нагадати, що військове командування виконує завдання президента Володимира Зеленського сформувати резервний особовий склад для того, щоб захисники нашої держави мали час і змогу відновити сили після бойових дій. Серед резервістів є всі чоловіки та жінки (за бажанням). Якщо вік та стан здоров’я дозволяють, то за потреби їх можуть мобілізувати.

Існують 3 типи резервів: громадський, оперативний та мобілізаційний. Кожен із цих видів має особливості. З двох черг складається Оперативний. До першої належать учасники АТО та ООС , а також колишні військові. Під час війни такими резервістами укомплектовують бойові підрозділи. Максимальний вік – 40 років, тож саме їм у перші дні війни приходили повістки.

До другої черги входять ті строковики, які служили до 2014 року, а також учасники АТО та ООС, які не підписали контракт на службу. Ці люди сформують центри комплектування та соціальної підтримки, а також можуть в певний особливий період війни долучитись до служби.

Ким комплектується мобілізаційний і громадський резерв

До громадського резерву входять добровольці, які забезпечують національну безпеку та оборону України. У цього типу резервів немає вікових та фізичних обмежень щодо призову, саме це виокремлює цей вид резервів серед інших. Представниками громадського резерву формуються військові формування в особливий період, тобто під час війни.

Відповідно до Постанови, мобілізаційний резерв призначений для формування військових частин, підрозділів територіальної оборони та навчальних центрів для заміни особового складу Збройних сил. Це відбувається лише після того, як резервіст пройде спеціальну підготовку з отримання військово-облікової спеціальності.

У разі оголошення загальної мобілізації, першочергово призиваються на військову службу оперативний резерв першої та другої черги. Наступними можуть бути члени мобілізаційного резерву та офіцери запасу без практичного досвіду служби. В останню чергу мобілізувати можуть тих військовозобов'язаних, які не мають вікових обмежень чи протипоказань за станом здоров'я, але ще не проходили службу.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW