Фейки про українських біженців за кордоном



Повномасштабне вторгнення РФ змусило мільйони українців виїхати за кордон, аби зберегти своє життя та здоров’я. За останньою інформацією ООН, кількість біженців з України до Європи перевищила 7,9 млн осіб.

Зареєструвалися як біженці в країнах Європи 4,9 млн осіб. У трійці лідерів, які приймають українців:

▪️ Польща (1 553 707);

▪ Німеччина (1 021 667);

▪ Чехія (476 025).

Російська пропагандистська машина “попрацювала” і на цьому фронті, аби дискредитувати українських біженців, розміщуючи про них недостовірну інформацію - пише Сайт міста Слов’янська 6262.

В такий спосіб пропагандисти намагаються зменшити підтримку наших громадян у країнах, які їх прихистили. Подібні дискредитуючі меседжі можна побачити не лише у ЗМІ, а й частіше - у соціальних мережах. Цю тему підхоплюють і російські користувачі, які поширюють подібні дописи та коментують їх.

Пропаганда намагається створити образ українців, як громадян небезпечних соціально, культурно, економічно та навіть епідеміологічно.

Найперше, чим залякують західну аудиторію - величезними грошовими вливаннями у соціальну підтримку українців. Біженців зображають тягарем для економіки країн, таких, які не хочуть працювати, а жити лише на допомогу від країни, а європейцям треба буде платити за їх безтурботне життя. Також поширюються чутки, що українці ведуть себе нахабно та невдячно і “сіли на голову”. Зустрічається й інформація й про зворотне погане ставлення до українських біженців з боку населення європейських країн.

Окрема тема для дискредитації - поведінка українців та їх адаптація. В інтернеті ширяться чутки, ніби-то біженці не знають норм поведінки, ведуть себе некультурно і різко виділяються серед цивілізованих європейців. Буцімто українці погано адаптуються та не можуть знайти собі місця серед місцевого населення.

На цю тему виходили сюжети на платформі Youtube. Один з них має назву “Украинские беженцы массово бегут из Европы”. Тут “втечу” аргументують зокрема і тим, що українців виганяють з місць проживання, і вони взагалі дратують місцевих мешканців. Посилаються пропагандисти на матеріал французької газети L'Indépendant, де дійсно йшлося про адаптацію українців, але не йшлося про їх втечу. Сама назва сюжету і частина тверджень є маніпулятивними.

Також у російських ЗМІ поширюються чутки, ніби-то з приїздом біженців погіршилась епідеміологічна ситуація. А саме, підводять до того, що через українців збільшилась кількість заражень ВІЛ. Можна зустріти статті з подібними заголовками: “ВИЧ шагает по Европе: грешат на украинских беженцев”. Посилаються пропагандисти на видання Wirtualnа Polskа. Так, дійсно, в одній зі статей вказується про рекордну кількість ВІЛ-інфекцій, проте у тексті також додається, що через пандемію COVID-19 тестування на ВІЛ було дуже обмеженим, багато діагностичних пунктів не працювали у штатному режимі, і це призвело до зниження рівня виявлення. Джоанна Зайковська, спеціалістка з інфекційних захворювань Білостоцького медичного університету пояснила, що більше нових випадків у статистиці не означає, що побільшало хворих. Ні про яке зростання захворюваності на ВІЛ-інфекцію через українців у Польщі не йдеться.

Головна мета таких меседжів - дискредитація українців, яка спрямована на те, аби європейці менше підтримували українців.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW