Пошук зниклих на війні: експертизи ДНК-профілю людини тепер проводять у Чернігові



Пошук зниклих безвісти на війні родичів став легшим. Чернігівський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр розпочав проведення експертиз на апараті для встановлення ДНК-профілю людини, повідомляє телеканал «Новий Чернігів».

– Перестав виходити на зв’язок родич, який є військовослужбовцем. Далі родич пише заяву до поліції, що зник безвісти такий-то, поліція відкриває кримінальне провадження, і в рамках цього кримінального провадження проводиться наше дослідження, тобто ДНК-експертиза, – розповідає старший судовий експерт Павло Мазур.

Аналіз зразка триває 90 хвилин, після чого ДНК-профіль заноситься до бази обліку. Потім з ним можна буде порівнювати інші зразки – саме так проводиться пошук родичів зниклих військовослужбовців. Найкраще для ДНК-експертизи підходять батьки та діти.

– Відбирається зразок епітелію – береться мазок за ротовою порожниною, і далі вже йде процедура, на яку запрограмований цей пристрій, – пояснює старший судовий експерт.

Павло Мазур, старший судовий експерт

Павло Мазур, старший судовий експерт

За словами Павла Мазура, попит на встановлення ДНК-профілю після початку повномасштабного російського вторгнення сильно зріс. Спеціалізовані лабораторії не встигали обробляти всі запити.

– Наплив матеріалів до повнопрофільних лабораторій зменшиться, тобто ми займаємся конкретно зразками, а вони – встановленням збігів, спорідненості, порівнянням і так далі. Наша задача – помістити зразок ДНК до бази даних і таким чином працює. Це набагато в пошуках безвісти зниклих повинно пришвидшити сам цей процес, – зазначає Павло Мазур.

Вартість ДНК-профілювання для пошуку зниклих військових компенсує держава в рамках кримінального провадження.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW