Новації для ветеранів війни: як отримати статус УБД та компенсацію за товар для бізнесу



До 20 тисяч гривень відшкодування за придбаний товар для бізнесу можуть отримати ветерани війни або їхні родичі. Куди звертатись та що для цього потрібно? На яку ще грошову підтримку можуть розраховувати ветерани, та про які новації у законодавстві їм варто знати? Про це в ефірі Українського Радіо "Чернігівська хвиля" розповіла головна спеціалістка сектору в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України Оксана Петренко, пише "Суспільне Чернігів".

Про статус учасника бойових дій

Добровольці, які стали на захист країни, вважатимуться ветеранами війни. Відповідний законопроєкт (№ 7322) від 12 січня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому. Статус учасника бойових дій зможуть отримувати цивільні особи, які від початку повномасштабного наступу РФ стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

За словами Оксани Петренко, на Чернігівщині зараз понад 16 тисяч учасників бойових дій, 1000 з них – жінки.

Що входить до поняття ветерана війни?

"До ветеранів війни відповідно до законодавства належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також учасники війни. Положеннями нещодавно прийнятого закону передбачено надання статусу учасника бойових дій цивільним особам, які брали участь у бойових діях з 24 лютого по 25 березня 2022 року, але не були залучені до ЗСУ офіційно за мобілізацією або за контрактом, і їм буде встановлювати статус учасника бойових дій відповідна комісія", – розповіла Петренко.

Комісія створена при Міністерстві у справах ветеранів, але наразі отримати статус УБД ще не можна.

"У Міністерстві працюють над цим питанням, щоб впровадити механізм реалізації цього закону. Це буде трохи пізніше, та в законі вже прописано, які документи добровольцю потрібно мати для того, щоб подати на розгляд комісії".

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є довідка, видана командиром або начальником військової частини (органу або підрозділу), де доброволець брав безпосередню участь в бойових діях.

"Тобто, людина має мати довідку, де вказано, з якої дати та по який період вона брала участь. Це і є довідка командира. У разі відсутності такої довідки підставою для надання УБД є заява чи свідчення не менше ніж трьох свідків, одним з яких є командир підрозділу", – сказала спеціалістка.

Для людей, які отримали поранення, контузію або каліцтво, що унеможливило подальше виконання ними завдань, треба свідчення або заява не менше ніж двох свідків.

Свідчення беруться обов’язково, зазначила Оксана Петренко.

"На цих свідченнях має бути нотаріально завірений підпис. І також свідки мають самі мати вже статус учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни".

Грошова підтримка для ветеранів війни

16 грудня 2022 року було затверджено постанову Кабміну № 1393 "Про реалізацію спільного з Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариством Червоного Хреста України проєкту щодо надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни".

У цій постанові йдеться про чотири тисячі гривень впродовж чотирьох місяців.

"Це стосується осіб з інвалідністю внаслідок війни, статус яким встановлено відповідно до закону України «Про статус ветеранів війни й гарантій їх захисту». Це лише перша та друга групи інвалідності. Цією постановою визначений перелік документів, який має бути поданий. Хочу зауважити, що тут не буде контакту з цими спеціалістами, це все електронна форма. Це треба мати Інтернет, треба зайти на сайт «е-Ветеран», треба відкрити заявку, і туди внести всі свої дані", – розповіла Оксана Петренко.

Обов’язковим документом, який має бути у заявника – це електронний підпис, незалежно, якого віку людина, зазначила спеціалістка.

"Тобто, для людей поважного віку потрібна буде допомога від дітей та онуків. Зараз почали звертатися за роз’ясненнями, тому що ще тривають технічні удосконалення цієї програми: віконечко, яке повинно відкриватися на сайті, ще не працює. Як тільки програма запрацює — на сайті Міністерства у справах ветеранів буде розписаний алгоритм: як зайти, що внести, куди внести, як підписати ці документи".

Краще підготуватися завчасно

Через "Дію" ці послуги отримати неможливо, тільки через сайт "е-Ветеран".

"Найбільше потрібно звертати увагу на електронний підпис, і обов’язково повинен бути вказаний мобільний телефон, тому що саме на нього буде приходити повідомлення про те, що вам прийшла сума. Також потрібно мати в банку IBAN, вся інша інформація буде входити в заявку, вона буде опрацьовуватися в автоматизованому режимі".

Це досить великий перелік документів, каже Оксана Петренко, тому варто заздалегідь збирати їх. Коли сайт запрацює, можна буде всі дані одразу внести.

"На день можна буде лише раз заповнити цю заявку. Якщо не вистачає одного компоненту, то заявка повертається. Змога дозаповнити буде тільки на наступний день".

Про підтримку ветеранського бізнесу

"Український ветеранський фонд відшкодовує до 20 тисяч гривень на купівлю товарів та ведення якоїсь своєї справи, саме для ветеранів. Подавати заявки можуть: ветерани, ветеранки, їхні дружини/чоловіки, батько або матір, повнолітня дитина учасника/учасниці бойових дій загиблих захисників та члени загиблих сімей. Вони повинні мати ФОП, мають бути зареєстровані. Розрахована ця програма на 500 аплікантів, максимальна сума відшкодування – 20 тисяч гривень на одну заявку. Всього на цю заявку від України виділено 10 мільйонів гривень", – пояснила спеціалістка.

Наразі фонд профінансував 79 заявок. Якщо зареєстровані ФОПи робили якісь витрати після 24 лютого 2022 року, він може отримати компенсацію.

Які документи необхідні для отримання компенсації:

  • паспорт заявника з пропискою;
  • виписка чи витяг з ЄДР про фізичну особу підприємця або самозайняту особу;
  • документ, що підтверджує статус ветерана;
  • посвідчення учасника бойових дій, посвідчення ветерана, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок бойових дій або посвідчення учасника війни;
  • документ, що підтверджує спільне проживання з ветераном війни, свідоцтво про одруження чи свідоцтво про народження дитини, щоб підтвердити родинні зв’язки;
  • документ, що підтверджує покупку (після 24 лютого 2022 року), для роботи бізнесу це ще і відповідні чеки або податкова накладна.

Для розуміння того, що відшкодовується. Наприклад, у вас нігтьовий бізнес, а ви купили автомобільні колеса – то вам кошти не повернуться. Тобто, треба купувати товари, які відповідають вашому КВЕДу.

"Український ветеранський фонд відшкодовує купівлю товарів, які необхідні для виробництва, допомагають розширити асортимент. Проте зараз необхідно забезпечити енергозалежність для нормальної роботи підприємців. Тому фонд може компенсувати роботу генераторів, павербанків, батарей та іншого обладнання, яке необхідно для власної справи. Це виключно компенсація", – пояснила Оксана Петренко.

Ця програма діє до завершення воєнного стану. На сайті українського ветеранського фонду є аплікаційна форма. Якщо заявка відповідає вимогам, після перевірки документів і схвалення протягом десяти днів, спеціалісти надають відповідь і вам перераховують кошти.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW