10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року



Епідемія ковіду у 2020 поставила світову кіноіндустрію перед загрозою занепаду. Але, на щастя, цього вдалося уникнути. Усі вимушено призупинені зйомочні процеси з часом відновилися, і цьогоріч на нас чекає бум нових стрічок як від знаних майстрів, так і від молодих амбітних режисерів з усього світу. Журналісти сайту Чернігова 0462.ua підготували для вас невелику підбірку головних фільмів, на які варто звернути увагу цього року.

“МИРНИЙ-21”

Україна

Жанр: воєнна драма

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв (“Захар Беркут”, “Кіборги”)

В українському прокаті з 22 лютого 2023 року

Події стрічки розгортаються у червні 2014 року у Луганську. Російські спецслужби очікують повторення кримського сценарію та сподіваються захопити території Луганщини без бою, схиливши на свій бік воїнів луганського прикордонного загону. Але його командир Сергій Дейнеко залишається вірним Україні та приймає рішення тримати оборону.

Фільм засновано на реальних подіях та присвячено акторові Паші Лі, який загинув 6 березня в Ірпені під час обстрілу волонтерської автівки російськими військовими злочинцями. Робота над роллю капітана Осіріса у “Мирному-21” стала для чоловіка останньою.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-1

“РУСАЛОНЬКА”

США

Жанр: мюзикл, фентезі, сімейний

Режисер: Роб Маршалл (“Пірати Карибського моря: на дивних берегах”, “Мері Поппінс повертається”)

У світовому прокаті з 25 травня

Кіноадаптації класичних діснеївських історій — справа звична, але “Русалонька” наробила у соцмережах багато галасу через афроамериканку Холлі Бейлі в головній ролі. Користувачі інтернету обурилися таким вибором, почали робити публікації з хештегом #NotMyAriel та пообіцяли влаштувати стрічці бойкот, бо усі звикли до білошкірої блакитноокої Аріель. Тізер “Русалоньки” за два дні набрав понад півтора мільйони дизлайків на YouTube, хоча він майже один в один копіює сцену з оригінального мультфільму. Що ж, скоро матимемо змогу перевірити, чи виявиться рішення продюсерів вдалим, враховуючи, що сюжет залишили без змін.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-2

“ДЮНА-2”

США

Жанр: фантастика

Режисер: Дені Вільнев (“Дюна”, “Той, що біжить по лезу 2049”)

У світовому прокаті з 17 листопада

“Дюну” Вільнева у пресі вже встигли охрестити “Володарем перснів” сучасного покоління, тож вихід у прокат другої частини дилогії мусить або довести, або спростувати цю гучну заяву. Перший фільм виявився настільки візуально досконалим, що, на думку декого з критиків, його можна дивитися без звуку, і враження все одно будуть неймовірно сильними. Але, звісно, музика Ганса Цімера — то окрема насолода. Загалом всесвіт “Дюни” пропрацьований досконало, до першоджерела Френка Герберта сценаристи поставилися з повагою, а Тімоті Шаламе у ролі Пола Атрідіса остаточно закріпив за собою статус головного краша сучасних дівчат. Тож на другу частину маємо сподівання ще вищі, ніж на першу, враховуючи, що багато уваги буде приділено пенсонажу Чані у виконанні Зендеї та її стосункам з Полом.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-3

“БІДНІ-НЕЩАСНІ”

США, Велика Британія

Жанр: екранізація роману

Режисер: Йоргос Лантімос ( “Убивство священного оленя”, “Ікло”)

Дати прокату наразі невідомі

Кожна нова стрічка грецького режисера — велика подія у світі кіно, а остання робота - “Фаворитка” - була номінована на “Оскар” аж у 9 категоріях, включаючи головну. Щоправда, тоді статуетку отримала лише Олівія Колман за кращу жіночу роль. Але у найближчому майбутньому Лантімос має всі шанси це виправити та позмагатися за лаври, наприклад, кращого режисера. Бо ну дуже вже смачний матеріал взяв до роботи.

Однойменний роман Аласдера Грея — постмодерністська варіація на тему “Франкенштейна”. Ексцентричний учений повертає до життя самогубцю-потопельницю, пересадивши їй мозок дитини. Але щось іде дуже не так.

На головні ролі Лантімос запросив Уїллема Дефо та Емму Стоун, тож навіть зараз можна бути певними: фільм однозначно варто буде подивитися хоча б заради потужних акторських робіт.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-4

“ЯК ВАШЕ ЖИТТЯ?”

Японія

Жанр: анімація, сімейний, екранізація роману

Режисер: Хаяо Міядзакі (“Рибка Поньо на кручі”, “Принцеса Мононоке”)

У світовому прокаті з 19 липня

Дива все-таки стаються: великий казкар повертається до нас після 10-річної перерви. Усупереч заяві Міядзакі, що “Вітер дужчає” - його остання робота, декілька років тому студія “Ghibli” почала роботу над новим проектом режисера. Він мав вийти в прокат під час токійської Олімпіади-2020, але ковід вніс корективи. Процес загальмувався, й нова анімаційна стрічка буде готова побачити світ лише цього літа.

В основу покладено роман японського класика Йосіно Гендзабуро, який розповідає історію дорослішання та духовного зростання підлітка на прізвисько Коперу у взаємодії з дядьком, до якого мати відправила хлопця на виховання. Дядько щодня залишає Коперу записки, в яких ділиться власними поглядами на життя та дає поради щодо актуальних для хлопця проблем. А підліток в свою чергу розмірковує про це з ровесниками, тому ми можемо одночасно подивитися на світ крізь призму поглядів юної та дорослої душ.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-5

“ОППЕНГЕЙМЕР”

Велика Британія, США

Жанр: байопік, тріллер, драма

Режисер: Крістофер Нолан (“Інтерстеллар”, “Дюнкерк”)

У світовому прокаті з 19 липня

За три роки після “Довода”, який став випробуванням на міцність навіть для затятих кіноманів, Нолан випускає біографічну стрічку, присвячену творцю атомної бомби. В 2023, коли загроза ядерної війни набула найбільш реальних обрисів з часів Карибської кризи, такий фільм однозначно на часі. Головне, щоб він став не загрозливим пророцтвом, а завбачливим попередженням. У головній ролі — гіпнотичний Кілліан Мерфі.

ЗМІ пишуть, що Нолан, визнаний король комп'ютерних спецефектів, відмовився від них у одній з найвидовищніших сцен фільму, і тестовий вибух бомби “Трініті” було відтворено за допомогою піротехніки. Тож це точно варто буде побачити на великому екрані.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-6

“БУ БОЇТЬСЯ”

Жанр: жахи

Режисер: Арі Астер (“Спадковість”, “Сонцестояння”)

Дати прокату наразі невідомі

Повнометражний режисерський дебют Арі Астера - “Спадковість” - отримав одностайне визнання як критиків, так і глядачів, а друга робота - “Сонцестояння” - закріпила за ним статус майстра нетривіальних жахів. Тож усі поціновувачі жанру, затамувавши подих, чекають на третю стрічку. Цікаво, якою вона вийде, враховуючи, що тьмяний та похмурий візуал “Спадковості” є повною протилежністю сліпучо-яскравому сяйву “Сонцестояння”, хоча в серці обох стрічок - містичні ритуали.

Головний герой нового фільму отримує звістку про загибель матері, яку він дуже любив. Обставини смерті жінки видаються Бо дивними, тому він понад усе хоче з'ясувати деталі трагедії й повертається до батьківського дому. Але він навіть не уявляє, яким виявиться його шлях до правди і з якими надприродніми силами доведеться на ньому зустрітися.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-7

“СТУКІТ У ДВЕРІ”

США

Жанр: наукова фантастика, жахи

Режисер: М. Найт Шьямалан (“Спліт”, “Таємничий ліс”)

У світовому прокаті з 2 лютого

З моменту виходу “Шостого чуття” у 1999 році за Шьямаланом закріпилася слава неперевершеного майстра неочікуваних сюжетних твістів. Але так само він “славиться” своєю нестабільністю, літаючи на гойдалках від шедеврів до відверто невдалих та провальних стрічок. Утім останнім часом крива успіхів або росте вгору, або опускається не дуже різко. Тож сподіваємось, що нова робота, яку ми зможемо побачити вже цього лютого, буде як мінімум непоганою.

Родина з двох батьків та доньки проводить відпустку у віддаленій хатинці. Раптом їх беруть у заручники четверо чоловіків. Які вимагають принести в жертву одного з членів родини, щоб не допустити апокаліпсису. Шьямалан тримає деталі сюжету у цілковитій таємниці та обіцяє, що фільм буде дуже напруженим.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-8

“БЕЗКРАЙНІЙ БАСЕЙН”

Канада, Франція

Жанр: наукова фантастика, трилер

Режисер: Брендон Кроненберг (“Антивірусний”, “У чужій шкірі”)

У світовому прокаті в 27 січня

Кажуть, що на дітях геніїв природа відпочиває. Але Брендон Кроненберг впевнено спростовує цей міф. Талант віртуоза боді-хорорів Девіда Кроненберга, розквітнув та примножився в роботах сина. При цьому Брендон не копіює стиль батька, а вибудовує на його основі власний: деколи огидний до нудоти, деколи страшний до заціпеніння, але гіпнотично заворожуючий.

Письменник Джеймс Фостер разом з дружиною насолоджується гедоністичним пляжним відпочинком all inclusive на острові Ла Толка. Фанати запрошують подружжя на вечірку, а на ранок Джеймса заарештовують і повідомляють, що він вчинив злочин, кара за який — смерть. Втім, покарання можна уникнути, для цього потрібно...клонувати себе.

10 найочікуваніших кінопрем'єр 2023 року, фото-9

“ВБИВЦЯ”

США

Жанр: трілер, детектив

Режисер: Девід Фінчер (“Зодіак”, “Бійцівський клуб”)

Дати прокату наразі невідомі

Справжній подарунок цього року очікує на поціновувачів психологічних трилерів. Девід Фінчер працює над новим фільмом разом з Тільдою Суїнтон та Майклом Фассбіндером, задіяними у головних ролях. Стрічку знімають за сюжетом однойменного французького графічного роману, в якому найманий вбивця починає відчувати розкаяння за скоєні ним злочини та потроху божеволіє. Прем'єра вийде на стрімінговій платформі Netflix.

Огляд підготувала: Ольга Мелашенко



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW