День Маланки чи Щедрий вечір: які існують в Україні традиції цього дня



Щороку 13 січня українці святкують День Маланки чи Щедрий вечір. Широкомасштабне вторгнення наклало відбиток на свята, але не змогло їх повністю забрати. Існує чимало цікавих традицій, що збереглися з давніх-давен і більшість українців продовжують їм слідувати. 

Редакція розкаже про традиції цього дня і що краще приготувати. 

Цього дня молодь традиційно переодягалася та йшла водити козу Маланку від дому до будинку. Також співали обрядові пісні – щедрівки. Ці традиції вкоренилися в історії українського народу, тож досі ми пам'ятаємо, коли колядують, щедрують та засівають в Україні.

Традиції на Щедрий вечір

Щедрий вечір — це старе народне свято, яке завжди любили українці. Коли наші пращури перейшли на григоріанський календар, усі світські свята отримали нові дати (святкуються на два тижні раніше). Проте православна церква вирішила не переходити та залишила юліанський календар. Тому день святого Василя, який раніше припадав на 1 січня, почали святкувати 14 січня. Тому перемістився щедрий вечір. Проте свої традиції українці ще пам'ятають. Ось чому часто у народі 14 січня називають Старим Новим роком. А Щедрий вечір ще зветься Маланка — у Церкві цього дня вшановують пам'ять преподобної Меланії.

Старий рік наші пращури традиційно проводили обрядовими піснями, які називалися щедрівками. За сучасним календарем щедрують у ніч проти 14 січня. Іти щедрувати можуть як діти, і дорослі. А однією з найвідоміших щедрівок є " Щедрік " в обробці Миколи Леонтовича. В англійській версії вона називається "Carol of Bells".

Але привітання на Щедрий вечір – це ще не всі традиції. Цього дня у містах та селах влаштовували святкові ярмарки, де місцеві жителі розважалися танцями, співами.

Уся сім'я обов'язково збиралася за святковим столом, на якому, окрім куті (яка називалася цього дня "Щедрою"), також можна було побачити різні не пісні страви. Після вечері молодь збиралася разом, переодягалася та водила від будинку до будинку "козу Маланку". За свої привітання та веселі сценки просили господарів будинку монети чи смакоти.

Що готують на Щедрий вечір?

Спільнота "Їсти" поділилася у соціальній мережі Facebook  традиційними українськими стравами, які найчастіше готують на Щедрий вечір:

  • Кутя - найголовніша страва на святковому столі. Вона має кілька різновидів, бо у кожному регіоні України є свій рецепт куті. В основному її готують із пшениці та приправляють горішками, медом, перетертим маком, родзинками. На Щедрий вечір також у кутю можна було додавати вершкове масло.
  • Домашня ковбаса та кров'янка – страви зі свинини посідають особливе місце, бо для українців свинина завжди була головним м'ясним продуктом. Тому на Щедрий вечір обов'язково готували домашню ковбасу зі свинини та кров'янку.
  • Спекотне зі свинини – до цієї страви традиційно готували картоплю.
  • Крученики зі свинини з начинкою – найчастіше як начинку використовували гриби.
  • Холодець – найчастіше готували зі свинини та яловичини, ця страва була традиційною для українців у зимовий період.
  • Верещака – особлива традиційна українська страва. Готується зі свинячих ребер, які гасять у буряковому квасі.
  • Тушкована капуста з м'ясом.
  • Овочеву консервацію традиційно подавали до великої кількості страв з м'яса.
  • Холодні страви – сало, шинка, бочок. Все це намагалися приготувати заздалегідь.
  • Вареники – ще одна особлива страва в українській кухні. На Щедрий вечір готували вареники з картоплею та грибами зі шкварками чи м'ясом.
  • Млинці – символізували Сонце. Часто додавали начинки із м'яса. 
  • Узвар із сухофруктів.
  • Пироги – з різними начинками. Можуть бути як м'ясними, і десертними (наприклад, з маком чи сухофруктами).

Основна увага приділялася саме стравам зі свинини. Хоча часто на Щедрий вечір меню складалося також із риби, птиці. Взагалі, на сучасний святковий стіл можна ставити будь-які страви, що вам подобаються.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW