Залишаються в минулому році: в Україні остаточно зникнуть поліетиленові пакети



В Україні остаточно заборонено використовувати поліетиленові пакети. З 1 січня набув чинності закон, який забороняє використовувати та поширювати поліетиленові пакети завтовшки до 50 мкм.

Про це повідомляє редакція із посиланням на активістів організації Zero Waste Lviv.

З 1 січня 2023 року остаточно набрав чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Усі надтонкі пакети мають повністю зникнути з торгових точок.

Альтернативою їм мають стати біорозкладні. Відповідальність за нерозповсюдження надтонких пакетів несуть продавці і власники торгових точок. Покупці, зауваживши порушення, можуть нагадувати їм про відповідальність і покарання. 

Таким чином з 1 січня остаточно вступив у дію закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакетів товщиною до 50 мкм. Навіть у якості первинного паковання для сипучих продуктів, риби та мʼяса. Навіть на платній основі.

Що це означає?

  • Тонкі й надтонкі поліетиленові пакети (так звані "маєчки" та інші маленькі) мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг.
  • Їх мають замінити біорозкладні пакети (не плутати з оксорозкладними), що відповідають стандартам та мають спеціальне маркування.
  • Дозволеними лишаються товсті поліетиленові пакети (ті, які зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною). Проте не безкоштовно.
Залишаються в минулому році: в Україні остаточно зникнуть поліетиленові пакети, фото-1

Чому слід радіти заміні поліетиленових пакетів на біорозкладні?

Бо вони спрощують роздільний збір органічних відходів. Саме так, зібрані в біорозкладні пакети харчові рештки можна викидати в баки для органіки разом із пакетом. 

Тож тепер справа за продавцями, які мають впроваджувати зміни, та Держпродспоживслужбою як уповноваженим контролюючим органом.

Штраф за порушення цього закону становить 8500 гривень на перший раз. Якщо розповсюджувач проігнорує його повторно, штраф вже складе 17 000 гривень.

Контроль за виконанням законодавчого акту покладено на Держпродспоживслужбу.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW