5 практичних порад, щоб знайти опору у важкі часи



Самодопомога. «Час після святкування Нового Року - це завжди про уповільнення, підбиття підсумків і переосмислення. Пошук і затвердження нового сенсу. А за Франклом саме він і допомагає нам вижити, - написав на своїй сторінці у фейсбуці Юрій Трохименко, тренер, коуч, психотерапевт з Чернігова. - Я зараз часто чую, що багато хто почувається втраченим і не знає, як знайти сенс життя після всього пережитого. Але це те, що нам потрібно зробити, щоб пройти це випробування та залишитися життєздатними».

5 практичних порад, щоб знайти опору у важкі часи, фото-1

І далі пан Юрій поділився простими та практичними порадами, що допоможуть нам знайти опору. Отже, за погодженням з автором ділимося з нашими читачами.

1. Визначте свої цінності та пріоритети.

Саме цінності як компас показують, куди вам рухатись. Запишіть на папері, що для вас найважливіше?

Є простий прийом, який допомагає зрозуміти цінність чогось. Запитайте себе, а що зникне з мого життя, якщо…

  • я втрачу роботу,
  • піде кохана людина,
  • перестану ходити до спортзалу,
  • не буду приїжджати у гості до батьків, тощо.

Ваша чесна та щира відповідь і покаже цінність цього для вас. Наприклад, якщо мій близький друг зникне з мого життя, а тільки з ним я і міг поговорити на особисті теми, і тільки він мене ніколи не засуджував, вочевидь, що «за другом» стоїть цінність а) прийняття мене різного і б) щирого спілкування.

2. Працюйте зі своїми страхами та невпевненістю.

Війна — страшна подія, що травмує. Але це не означає, що ви повинні піддаватися цим почуттям.

Зі своїми страхами та невпевненістю можна/потрібно працювати. Адже ви ходите до спортзалу і міняєте своє тіло. Ось так і з психікою можна працювати, використовуючи різні техніки психологічної підтримки: медитацію, майндфулнес, спілкування з психотерапевтом чи участь у групах підтримки.

Поки що робота з “упорядкування” своєї психіки не дуже властива українцям. Але це змінюється. Адже ще нещодавно просте звернення до психолога вважалося визнанням того, що ви - "слабак".

3. Шукайте сенс у дрібницях.

Здається, що хорошого може відбуватися в такі важкі часи? Але це не так. Спробуйте помічати дрібниці: посмішку незнайомої людини, гарний захід сонця, запах смачної кави... Це допоможе вам зберігати позитивний настрій і залишатися сильним, життєздатним, стійким.

4. Підтримуйте зв'язок із близькими.

Споконвіку люди виживали племенами та невеликими групами – громадами, родами, родинами. Людська підтримка прошита у нас на рівні генотипу. Це одна з базових потреб – мати людей, з якими можна поговорити та отримати підтримку.

Не забувайте спілкуватися зі своєю сім'єю та близькими, навіть якщо ви не можете знаходитися поряд з ними фізично. У наш час це робити набагато простіше, незважаючи на перебої з електрикою та доступом до Інтернету.

5. Займайтеся тим, що вам подобається.

Знайдіть свою пристрасть і йдіть за нею. Пристрастю може бути читання, малювання, спорт чи будь-яке інше хобі. Це не тільки допоможе провести час із користю, а й набути радість.

Доступ до позитивних емоцій – це основа енергетизації всього організму та ендокринної системи зокрема. А про важливість сильної та здорової ендокринки не варто й говорити.

«Це лише кілька невеликих порад, але кожна людина та ситуація індивідуальні. Їх завжди розглядають окремо та адресно, - нагадує Юрій Трохименко. - Якщо вам потрібна така допомога, не варто відкладати, соромитися. Я сподіваюся, що ці поради дають вам натхнення та надію. Коли ви вірите, що сильні та здатні впоратися з обставинами, то у вас більше шансів вийти переможцем, ніж у того, хто в це не вірить. Тож вірте! І за вірою отримаєте».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW