Від 4 до 10 тисяч доларів у місяць: стало відомо, хто на Тернопільщині може отримувати мегазарплату



Вторгнення росії змусило українські компанії зупиняти найм або скорочувати штат – близько 40% українців втратили роботу. Проте ІТ-індустрія стала чи не єдиною сферою в Україні, якій вдалось швидко поновити найм та залишити зарплатні на тому ж рівні.

Навіть попри постійні обстріли, за останні 10 місяців 2022-го експорт IT-послуг у порівнянні з минулим роком виріс на 9,9% і приніс понад $6 млрд. Коли з початком повномасштабного вторгнення близько половини українців втратили роботу, в IT-секторі це значення було на рівні 6%, пише Forbes.

Попри це, на платформі з анонімного пошуку роботи Djinni у червні 2022 кількість кандидатів вперше в історії сервісу досягла 50 276 осіб. Водночас кількість вакансій зменшилася. Тобто на одну вакансію у червні претендувало три кандидати. Кількість релевантних кандидатів у середньому збільшилась у 1,5–2 рази у порівнянні із минулим роком, свідчать дані компанії Digis.

Війна змінила процес найму і на ремоут-вакансії. Хоча близько 36% українців перейшли на віддалену роботу ще під час карантину, з початку повномасштабної війни відсоток вакансій для віддаленої роботи зріс удвічі. Загалом сьогодні 13,9% пропозицій стосуються ремоуту – більше, ніж на піку обмежень під час пандемії.

Як змінились зарплати

67% роботодавців кажуть, що їхня пропозиція щодо заробітної плати для кандидатів з початку повномасштабного вторгнення не змінилася. Збільшилася компенсація у 16% компаній, знизилася – у 13%.

У Digis зарплати поточних співробітників залишись на довоєнному рівні, але при наймі нових спеціалістів їхня зарплата стала меншою на 15-20%, ніж у довоєнний час. Причому, це стосується всіх рівнів фахівців.

Дослідження DOU каже, що серед найбільш популярних після розробників і тестувальників спеціалізацій (Product Manager, Data Scientists, Site Reliability Engineer, DevOps, Technical writers, HR-спеціалісти) у першій половині 2022 року змін відбулося небагато. Зростання зарплат, яке було характерне для більшості спеціалізацій у 2021 році, переважно зупинилося, проте і значного зниження також не спостерігалось. Для більшості професій медіанні зарплати залишилися на рівні грудня 2021 року.

За найсвіжішими даними VP Team спеціалісти middle-рівня в середньому отримують $4100–6000, senior та lead-рівня – $6100–8000. Фахівці керуючої ланки мають зарплату на рівні $10 000.

При чому у досвідчених кандидатів senior-рівня немає зниження чи зростання рівня зарплатних очікувань. Але інженери досить довго не отримували пропозицій через високі зарплатні очікування, і врешті їх знизили. Компанії не готові платити більше, оскільки кількість кандидатів збільшилась.

Як компанії стають людянішими під час війни

Після початку повномасштабного вторгнення на перший план у програмах підтримки співробітників вийшли стабільність, збереження робочого місця у випадку мобілізації та допомога з релокейтом. Крім того, роботодавці масово припинили рекрутинг кандидатів з Росії та Білорусі.

Самі фахівці стали звертати увагу, з якими клієнтами працює компанія, як допомагає країні, чи дає можливість займатися волонтерством і чи можна брати day-off для допомоги близьким чи переїзду.

Аналітика IT Ukraine показує, що 68% компаній зберігають робоче місце айтівця у випадку мобілізації, 62% організацій допомагають із релокацією у безпечні регіони, а 49% – дають можливість обирати гнучкіший графік і більше комунікують про стан справ у компанії. Ще 45% організацій дають можливість «притримати» зарплатню в доларах чи іншій валюті та перевести їх на рахунок пізніше, а 36% компенсують сесії із психологом, проводять вебінари на тему психологічної стійкості.

Чи втратить українське ІТ спеціалістів у майбутньому

Нещодавнє дослідження Львівського ІТ-кластеру показало, що на цей момент 57% айтівців хочуть жити в Україні. Але опитування й розрахунки показали, що після перемоги у війні, за найпесимістичнішим сценарієм, Україну можуть покинути до 118 000 айтівців – це більш ніж половина IT-індустрії країни.

Більш оптимістичною для української економіки Львівський IT-кластер вважає втрату до 27 000 спеціалістів, тобто 12%. Такий сценарій буде можливим, якщо держава надалі триматиме курс на євроінтеграцію, Захід продовжить надавати допомогу для відбудови, а в Україні пануватиме економічна свобода. У цьому випадку країна втратить $1–1,38 млрд експортного виторгу.

Варто сказати, що українські айтівці їдуть за кордон зовсім не через гроші. В Україні зарплати в ІТ-індустрії вищі, аніж на аналогічних посадах в Європі, при менших цінах. Тому рівень життя українського айтівця кращий, ніж у його іноземних колег. Гостріше нині стоїть питання безпеки та ризиків війни.

За будь-яких умова відтік айтійців за кордон суттєво вплине на економіку України, яка потребуватиме ресурсів для відбудови. Це втрата й у людському потенціалі й втрата тих, хто заробляє і витрачає кошти в країні.

Але є й інший варіант розвитку подій. Майбутня євроінтеграція України позитивно вплине на ІТ-ринок: ще більше зітруться українські та європейські кордони, завдяки чому в країну прийде більше іноземних замовників. Також в Україні почнуть відкриватися офіси міжнародних компаній, які нададуть робочі місця українцям. А це позитивно вплине на розвиток конкуренції, динаміку зарплат та економіку в цілому.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW