Новий понтонний міст, закупівля тролейбусів та автобусів: які проєкти так і не вдалося реалізувати у Миколаєві, через рашиське вторгнення,- ФОТО



2022 рік був багатим на реалізацію різноманітних проєктів у Миколаєві.

Планували замінити пішохідний понтонний міст через Інгул, організувати вело доріжки у місті, закупити тролейбуси з автономним ходом до 20 кілометрів, які могли б здійснювати перевіз пасажирів на далекі відстані, не потребуючи електричного живлення, придбати низькопідлогові автобуси, а "Миколаївоблтеплоенерго" хотів провести зустріч тепловиків з усієї України, аби перейняти та поділитися досвідом.

Проте, всі плани зруйнувало повномасштабне вторгнення рф на територію України.

Редакція сайту 0512.ua вирішила поспілкуватися з комунальними підприємствами міста та першим заступником мера Віталієм Луковим, щоб дізнатися, які проєкти в цьому році планували реалізувати, але через напад рашистів на Україну, їх довелося відкласти на кращі часи.

Громадський бюджет

За словами першого заступника мера міста Віталія Лукова, Миколаїв один з кращих в Україні щодо громадського бюджету і цього року проєкти були дуже цікавими. Проте через війну, яку розв’язала росія, не вдалося реалізувати жодного проєкту громадського бюджету.

Луков підкреслив, що мова йшла про великі суми – близько 20 мільйонів гривень.

Велоструктура


У 2021 році вже розпочали реалізовувати проєкти щодо створення велодоріжок у місті. З’явилася велорозмітка на пішохідній вулиці Соборній та на Великій Морській, готувалися до реалізації плану по створенню велодоріжки в мікрорайоні Ліски. 

У 2022 році  планували зробити до 20 кілометрів  різної велоструктури (велодоріжки, спільне використання для автомобілів і велосипедів доріг міста). До того ж був запланований чіткий перелік об’єктів.

Так і не вдалося почати реалізацію розвитку велоструктури міста.

Реконструкція вулиці 2-Набережна

Через рашиський збройний напад не вдалося реалізувати проєкт по вулиці 2-й Набережній.

Ми там зараз робимо, але іншим спрощеним варіантом. Але там мала бути повна реконструкція вулиці від "Веламу" до Аляудського мосту,- говорить Віталій Луков.

Новий понтонний міст


У цьому році місто планувало розпочати конкретні роботи по плануванню та замовленню нового понтонного мосту з плаваючих бетонних понтонів. За словами Лукова, у місті хотіли замінити пішохідний понтонний міст через Інгул. Поки таку ідею через війну неможливо реалізувати. 

"Велохвиля"

Планувалися і культурні заходи.

Перший заступник мера розповів, що у травні 2022 року мали провести потужні велозмагання "Велохвиля". Також через війну проведення заходу було неможливим. 

Програма розвитку річок


Завадила війна реалізувати і програму розвитку річок та маломірного транспорту. Віталій Луков наголосив, що ця програма мала б активно працювати вже в цьому році, так як її прийняли ще на початку року.

- "Програма розвитку річок та маломірного транспорту" - це міська програма, яку ми розробляли по яхтингу, по підтримці наших шкіл яхтинг, по проведенню відповідних змагань, по обладнанню спеціальних місць для спуску яхт. Тобто це мав би бути цілий комплекс робіт,- пояснює Луков.

До того ж, місто планувало придбати плавучий причал, що б дозволило не розбивати причальну стінку на Набережній, так як прогулянкові судна причалювали б не до самої стінки, а до плавучого причалу.

Цього року у місті мав би з’явитися і новий транспорт за кредитні кошти – тролейбуси з автономним ходом та низькопідлогові автобуси. Детальніше про плани щодо комунального пранспорта нам розповіли на підприємствах.

"Миколаївелектротранс"

Було чимало планів і у "Миколаївелектротрансу" – нові тролейбуси, реконструкція депо та запровадження електроних квитків.

Так, у 2022 році комунальне підприємство мало б повністю закінчити реалізацію проєкту спільно з ЄБРР на поставку нових 40 тролейбусів з аварійним автономним ходом до 1 кілометру.

- За декілька днів до початку війни місто встигло отримати 30-й тролейбус. Звісно, після 24 лютого ніхто не може гарантувати безпечність продовження поставки всіх інших тролейбусів до Миколаєва, особливо в той час, коли наше місто щоденно обстрілювалось. Тому наразі поставка інших 10-ти тролейбусів призупинилась на невизначений час, проте всі зобов'язання за контрактом ми продовжуємо виконувати,- розповіли на підприємстві.

Також у лютому було закінчено всю тендерну процедуру щодо закупівлі 20-ти тролейбусів з автономним ходом до 20-ти кілометрів, через війну їх так і не вдалося отримати. 

Навіть підписали контракт на їх поставку з "БКМ-Україна". Звісно, після повномасштабного вторгнення росії, не може бути ніякої співпраці з компанією, яка має відносини з виробником із білорусі. Надто очевидна підтримка білоруської влади всього жахіття, яке продовжує робити росія в нашій країні. Наразі продовжується судовий процес з розірвання контракту, який підписали перед початком війни,- підкреслює "Миколаївелектротранс".

У рамках співпраці з ЄБРР, після закупівлі 20-ти тролейбусів, планувалось почати реконструкцію тролейбусного депо та контактної мережі. Цей проєкт також серед нереалізованих через війну.

Активно працювало підприємство і над комфортом для пасажирів. Одним з таких проєктів являється запровадження електроних квитків.

- Перед війною ми були на фінішній прямій по запровадженню системи "електронного квитка". Хоч нам поки не вдалось втілити цю ініціативу, але разом з цим ми можемо констатувати факт збільшення кількості % оплат за проїзд з допомогою QR-коду. На кінець року можливістю онлайн оплати користується майже 20% пасажирів, тоді як у минулому цей показник був на рівні 8%. Введення градації оплати 8 гривень у разі придбання квитка у водія і 7 гривень при сплаті з допомогою QR-коду - це можна також назвати одним із кроків, який показав пасажирам переваги користування онлайн послугами. Усі нереалізовані проекти після війни будуть продовжені, але не виключаємо, що всі вони будуть змінені з урахуванням всіх безпекових аспектів,- розповів директор КП Юрій Сметана.

"Миколаївпастранс"

КП "Миколаївпастранс" також мав би отримати нові низько підлогові автобуси, якби не війна, яку розв’язала росія. Тепер підприємство чекає свого мирного часу.

-Триває конкурс в рамках проєкту спільно з Європейським інвестиційним банком "Міський громадський транспорт України" стосовно закупівлі нових низькопідлогових автобусів довжиною від 8,2 до 10,5 м, включаючи основні та витратні запасні частини, обладнання та інструменти для технічного обслуговування та ремонту, та супутні послуги на загальну суму до 4,500,000.00 євро. На етапі оцінки отримання пропоций конкурс сповільнився,- розповіли н6а підприємстві.

"Миколаївоблтеплоенерго"

ОКП "Миколаївоблтеплоенерго", як і всі комунальні підприємства Миколаєва, також мало ряд планів, проєктів та ініціатив, які мали б бути реалізовані упродовж 2022 року.

На підприємстві підкреслюють, що безумовно повномасштабне вторгення російської федерації на територію України 24 лютого зламало усі плани, адже на перше місце стало закриття базових питань щодо забезпечення теплом містян, зокрема ліквідація наслідків обстрілів, проведення вимушених ремонтних робіт, заміна пошкоджених тепломереж тощо.

Але планів у підприємства на 2022 рік було чимало.

- У планах було поставити фінальну крапку в проєкті Світового банку, який фактично завершився наприкінці 2021 року, проте залишилися окремі питання щодо документального супроводу. Не вдалося, на превеликий жаль, подальше втілення проєктів, які б дозволили поступово замінювати тепломережі, в яких збігає термін експлуатації та оновлювати устаткування, аби надавати містянам якісніші послуги з постачання теплової енергії та оптимізувати систему теплопостачання міста. Також зараз на паузі наша співпраця з провідними університетами регіону, ліцеями та коледжами щодо дуальної освіти, яка б дозволила студентам одночасно і навчатися, і працюючи на підприємстві, здобувати необхідні професійні навички. На червень 2022 року ми планували зібрати у Миколаєві тепловиків з усієї України, аби перейняти та поділитися досвідом, зокрема, у питанні модернізації котелень, проте ця подія не відбулася через постійні обстріли міста та потенційну небезпеку, проте віримо, що вже у найближчому майбутньому завдяки нашим ЗСУ Україна переможе! А поки тримаємо свій фронт, забезпечуючи теплом містян та облаштовуючи точки видачі очищеної води, - коментує директор ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" Микола Логвінов.

Війна, яку розв’язала росія триває,  всі плани можливо реалізувати після перемоги. Деякі з них хочуть відновити вже в 2023 році, незважаючи на російське вторгнення.

- Я думаю, що до цих проєктів ми частково повернемося уже в наступному році, навіть, ще  до закінчення війни. Почнемо їх реалізовувати, адже зараз трохи у нас спокійніше і деякі проєкти можна розпочинати реалізовувати,- зазначив перший заступник мера Миколаєва Віталій Луков.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW