Цього року ювенальні поліцейські Житомирщини виявили вже понад 2,2 тисячі випадків неналежного догляду за дітьми



Упродовж 2022 року ювенальні поліцейські Житомирщини виявили понад 2,2 тисячі випадків неналежного догляду за дітьми

За рік, що минає, правоохоронці у співпраці із соціальними службами, представниками органів місцевої влади відвідали за місцем проживання більш як 4 тисячі сімей, що опинились у скрутних життєвих обставинах. На профілактичний облік соціальних служб цьогоріч взято понад 200 таких родин, в яких виховуються більше 800 дітлахів.

Як повідомила начальниця відділу ювенальної превенції УПД ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук, у 2022 році поліцейські оформили 2275 адміністративних матеріалів за ст. 184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) КУпАП. Йдеться про ухилення дорослих від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (неналежні побутові умови, недогляд, наслідком якого ставало залишення неповнолітніми домівок, травмування, вчинення ними правопорушень тощо). Іноді через антисанітарію та зловживання батьками алкоголем та іншими сильнодіючими речовинами доводилося разом з соціальними службами вилучати дітей з таких родин.

– Актуальність проблеми належного догляду за дітьми цього року, в умовах широкомасштабної війни в Україні, стала нагальнішою, ніж коли-небудь. Захистити дітей від горе-батьків, а подекуди і врятувати малечу з небезпечних домашніх умов, цьогоріч було для ювенальних офіцерів основними завданнями. У викритих випадках відвертого недогляду поліцейські спільно із соціальними службами робили все належне, щоб убезпечити дітлахів від негативу і небезпеки. Дорослі ж, у відповідності до закону, притягувались до адміністративної, а подекуди і кримінальної відповідальності, - прокоментувала Наталія Гончарук.

Так, днями поліцейські Бердичівського райвідділу спільно зі службою у справах дітей відреагували на повідомлення жителів райцентру про домашнє насильство відносно 13-річної сусідської дівчинки. Під час перевірки правоохоронці встановили, що батько дитини, чаркуючи із приятелем, пригостив алкоголем і доньку. Потому спровокував сварку із дитиною, всіляко лаючись на неї та ображаючи. Після ґрунтовної профілактичної роботи правоохоронці оформили відносно чоловіка адмінматеріали за ст. 184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків по вихованню дітей), ст. 173-2 ( Вчинення домашнього насильства) та ст. 180 (Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння) КУпАП. У свою чергу, представники служби у справах дітей взяли дитину на облік, як таку, що постраждала від жорстокого поводження. Нині родина під наглядом правоохоронців та соціальних працівників.

Нагадаємо також, що 25 грудня у м. Звягелі поліцейські разом із соцслужбами вилучили з небезпечних умов 9-річну дівчинку, мати якої була нетверезою і влаштувала дитині знущання.

Раніше у Стриївській громаді інспектувальники поліції та місцевої служби у справах дітей виявили ознаки загрози для здоров’я 11-місячного хлопчика. Нетвереза матір травмувала дитину під час падіння і агресивно реагувала на правоохоронців.

У Бердичівському районі поліцейські та працівники соцслужби визволяли 1-річне маля, покинуте батьками на тривалий час у холодній хаті (19.10). Знайти безвідповідальних дорослих поліцейським вдалося лише за добу після того. За вказаним фактом поліцейські розпочали кримінальне провадження.

Тож правоохоронці закликають дорослих до відповідального батьківства. Разом з тим звертаються до всіх громадян: якщо ви стали свідками чи очевидцями відвертого ігнорування батьківських обов’язків у сусідських родинах, знаєте про систематичне жорстоке поводження з дітьми чи загрозу для їх життя і здоров’я через неналежні умови для виховання малечі, повідомте про це безпосередньо поліцейським або за номером 102.

Відділ комунікації поліції Житомирської області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW