Як зміниться мінімальна зарплата в Україні у 2023 році: у Мінфіні розповіли, чого очікувати громадянам



Доходи українців під час війни впали. Йдеться і про інфляцію, і про зарплати в цілому. Якщо у 2022 році мінімальна зарплата в Україні підвищувалася один раз - на 200 гривень у жовтні, то наступного року громадянам не варто чекати навіть на мінімальне підвищення.

До 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становила 6500 гривень. На сьогоднішній день її розмір – 6700 гривень. У 2023 році мінімалка залишиться стабільною. Про це сказано у Держбюджеті-2023. Згідно з документом, мінімальна зарплата в Україні у 2023 році становитиме 6700 гривень на місяць і не змінюватиметься протягом наступного року.

Якщо говорити про погодинну оплату праці, мінімальна заробітна плата у 2023 році становитиме 40,46 гривень/годину. Це за сьогоднішнім курсом трохи більше ніж 1 долар.

Також уряд знизить витрати на зарплати бюджетникам більш як на чверть наступного року. Не секрет, що прибутків українського бюджету вистачає лише на армію. Решта витрат фінансується за рахунок зовнішніх надходжень – кредитів та фінансових грантів. МВФ поставив перед українською владою дві вимоги: збільшити власні бюджетні доходи та скоротити бюджетні витрати. В рамках цього зобов'язання українська влада прийняла рішення про скорочення зарплат, соцвиплат та інших можливих статей витрат наступного року. Індексацію пенсій у березні не скасовували, але виплати перерахують лише на 5%.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW