Виповнився 101 рік з дня смерті нашого виданого земляка Володимира Короленка



Вчора, 25 грудня 2022 року, виповнився 101 рік з дня смерті нашого видатного земляка, талановитого письменника і громадського діяча Володимира Галактіоновича Короленка.

Читайте також: Житомиряни вшанували пам’ять Івана Сльоти під звучання композиції Генія — «А льон цвіте…», — ФОТО

Він народився у Житомирі, навчався у місцевій, а потім рівненській гімназії. Студентські роки його пройшли у Петербурзі. На жаль, довготривале заслання у найвіддаленіші куточки холодних земель завадило йому насолодитися молодими студентськими роками. Але свій громадський обов'язок і літературне дарування Володимир Короленко цілком спрямував на служіння людям, правді та справедливості.

Його земне життя тривало 68 років. Останні двадцять років він з родиною прожив у Полтаві, і повністю відчув увесь трагізм подій після 1917 року. Володимир Галактіонович не покинув своїх співвітчизників у найдраматичніші моменти і не виїхав за кордон (хоча мав таку можливість). Письменник залишився вірним своїм поглядам, і до останнього подиху шукав засоби порятунку для ні в чому не повинних людей.

Свій вічний спочинок Володимир Короленко знайшов там же, у Полтаві. Його могила знаходиться у парку «Перемога», неподалік його колишнього будинку (нині — Полтавського літературно-меморіального музею В.Г. Короленка).

Пам’ятник на могилі зроблений з граніту, добутого в родовищі на Житомирщині.

Оксана Бовкун, науковий співробітник музею.

Джерело: Літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка

Читайте також: Колекцію ляльок у старовинних українських костюмах зібрала Валентина Галкіна з Житомирщини

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:

  • Telegram
  • Instagram
  • Facebook
Виповнився 101 рік з дня смерті нашого виданого земляка Володимира Короленка, фото-1

На фото - співробітники житомирського Літературно-меморіального музею В.Г. Короленка разом з полтавською колегою Л. Ольховською біля могили В.Г. Короленка (вересень 2021 року).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW