Різдво 25 грудня: що категорично не можна робити, прикмети, традиції свята та варіанти вітання



25 грудня відзначається католицьке Різдво. Багато православних українців цього року самі переходять на новий календар і відзначають Різдво сьогодні. 

Редакція розкаже чого не можна сьогодні робити та як привітати близьких людей. 

Українці, які в цей день відзначали Різдво, сьогодні відвідували різдвяну службу. Будинок до свята прибирали і накривали білі скатертини на стіл, а також ставили сніп сіна - дідух. На стіл ставили смачні і багаті страви, головним з яких була кутя. Діти і підлітки 25 грудня ходили по домівках і співали колядки.

Нагадаємо, що священний синод ПЦУ дозволив святкувати Різдво 25 грудня, якщо того бажають парафіяни. У церквах проводитимуть святкові богослужіння, і учасники богослужінь звільнятимуться від постових обмежень.

Свято Різдва та його традиції

Різдво - це одне з головних свят для віруючих, воно пов'язане з чудом народження Спасителя у Віфлеємі. Звісно, що це дуже важливе та сімейне свято.

Традиції та прикмети католицького та православного Різдва багато в чому перетинаються. У цей день на Заході також закінчується суворий піст, на Святвечір заведено вживати в їжу тільки сочиво, а особливого значення набуває різдвяна вечеря, за якою має зібратися вся родина.

У католицтві також існує традиція колядування. Ряджені ходять вулицею і співають різдвяні пісеньки. Така музика навіть сформувалася на окремий жанр — christmas carols.

На традиційну різдвяну вечерю обов'язково готують смажену індичку, імбирне печиво та різну випічку. Також основна традиція — на столі має бути стільки страв, як у Біблії було апостолів.

До речі, різдвяної ночі бажано не спати, а відвідати храм, там проходить святкова служба.

Ну і звісно ж на Різдво роблять подарунки. Це можуть бути маленькі сувеніри.

Прикмети на католицьке Різдво

  • Потепління у Святвечір – до холодної весни;
  • Завірюха напередодні Різдва – до ранньої весни;
  • Безвітряна погода – до теплого літа;
  • Снігопад – добрі врожаї наступного року.

Що категорично не можна робити у цей день

У свято категорично забороняється працювати та займатися клопотами по дому. Потрібно всі приготування завершити заздалегідь.

Сьогодні не можна також шити, в'язати, вишивати.

Не можна лаятися, сваритися, злитися і поганословити, особливо за святковим столом.

Суворо заборонено ходити на полювання.

Не можна одягати ношений та чорний одяг на святкування.

Вважається, що на Різдво не можна гадати, для цього існує спеціальний період свят.

Варіанти вітання зі святом 

Вітаю з Різдвом Христовим! Нехай в це чарівне свято виконуються всі бажання, нехай ваш будинок наповниться любов'ю, турботою і затишком, а Різдвяна зірка нехай завжди висвітлює життєвий шлях.

***

Вітаю зі світлим святом Різдва! Бажаю миру, добра і достатку в кожен дім! Нехай найрадісніші почуття переповнюють душу в цей чудовий день! Хочеться побажати тільки добрих чудес, неземного щастя і виконання всіх благих бажань!

***

З Різдвом Христовим! Це самий чудовий і чарівний день в році. Нехай світле свято наповнить дім теплом і радістю, близькі люди будуть завжди здорові і щасливі! Нехай серце кожного в цей світлий день наповниться миром і добром!

***

Хай у Вашій хаті — злагода панує,

Хай любов дитяти за вами мандрує,

Зичу господарям щастя й врожаю,

Усім добрим людям — здоров'я бажаю!

***

Вітаю з Різдвяним святвечором і бажаю миру, розуміння дорогих людей, благополуччя, радості душі, терпіння і натхнення. Нехай разом з добрим святом в твоє життя впевнено крокує щастя, нехай все, що серце загадає, неодмінно збудеться.

***

Нехай Різдво подарує тобі стійкі, щирі та щасливі стосунки. Нехай здійсняться твої найсміливіші мрії та сміливі плани. Будь весела і щаслива, енергійна і здорова!

***

Зі світлим Різдвом вітаю!

Бажаю від краю до краю

Здоров’я та мирного неба.

Хай справи вдаються, як треба.

Хай світлою буде дорога.

Хай геть оминає тривога.

На серці хай радісно буде.

Хай мир і добро будуть всюди!

Листівки до Різдва



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW