Цільова мобілізація під час воєнного стану: кого і до яких робіт можуть залучити



В Україні продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан до 19 лютого 2023 року. Призову під час загальної мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Але окрім участі у бойових діях, деяких громадян можуть залучати до цільової мобілізації. Вона направлена на відновлення об’єктів інфраструктури після бойових дій.

Про це сайт 0564.ua пише з посиланням на "Дзеркало тижня".

 Коли проводять цільову мобілізацію

Згідно із Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану" передбачається можливість реалізації цільової мобілізації у відновлювальний період після завершення бойових дій для ліквідації їх наслідків.

Для українців це означає, що їх можуть залучати до ліквідації наслідків воєнних дій на територіях, що постраждали від російської агресії, та їх відновлення, пише видання «Апостроф».

Зазначається, що такі громадяни не будуть брати участі у бойових діях, але вони будуть працювати на територіях після проведення розмінування та аварійно-рятувальних робіт зі збереженням робочого місця, посади та середньої зарплати.

Відповідні положення закріплені у статті 83 Кодексу цивільного захисту України.

"З метою ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру державного рівня та їх наслідків може проводитися цільова мобілізація у порядку, визначеному Законом України Про правовий режим надзвичайного стану та іншими нормативно-правовими актами", - йдеться у статті.

Відповідно до законопроєкту №7144, проведення цільової мобілізації у відновлювальний період можливе після завершення бойових дій для ліквідації їх наслідків. Терміни, обсяг та порядок проведення буде визначати президент України.

Хто може брати участь у цільовій мобілізації

Так, для ліквідації наслідків війни можуть залучати сили цивільного захисту, яким допомагатимуть аварійно-рятувальні служби, пожежно-рятувальні та інші підрозділи.

На добровільних засадах будуть залучатися працездатні українці, якщо виникне потреба у додаткових ресурсах.

Такі заходи можуть стосуватися:

ліквідації наслідків у постраждалих населених пунктах;

ліквідації наслідків бойових дій та надзвичайних ситуацій;

заходів щодо відновлення об'єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення.

В Україні багато чоловіків і жінок йдуть добровольцями до армії, щоб захищати свою країну. Так, нещодавно було затверджено порядок, за яким добровольці можуть набути статусу учасника бойових дій.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW