Що почитати – літературні поради від чернігівських знавців



Чернігівська Медіа Група у партнерстві з Чернігівською міською бібліотекою імені М. М. Коцюбинського розпочинає проєкт «Літпорада». Це буде серія публікацій з рекомендаціями щодо цікавих книжок, надрукованих останнім часом українськими видавництвами. В кожній публікації ми анонсуватимемо дві книжки українських авторів і дві книжки іноземних письменників, але з українським перекладом. Головні умови щодо відбору: ці твори мають бути цікаві, актуальні та видані українською мовою.

Літературні поради будуть готувати експертки бібліотеки, які точно знаються на цій темі. Сьогодні свою першу четвірку нам пропонує Інна Адруг, відома в місті організаторка літературних івентів, а від нещодавно ще і працівниця бібліотеки. Сьогодні в нашому огляді:

  • Поетична історія про кохання війну та Венецію
  • Містичний український триллер
  • Журналістське розслідування щодо відомих мореплавців
  • Книжка-порадник, як вибиратися з життєвої кризи від американської авторки.

Ілларіон Павлюк “Я бачу, вас цікавить пітьма”

Видавництво «ВСЛ», 2020

Що почитати – літературні поради від чернігівських знавців, фото-1

Містичний трилер в декораціях загубленого українського села.

Столичний кримінальний психолог, колишній військовий Андрій Гайстер вирушає на пошуки зниклої дівчинки. Потрапляє до богом забутого села Буськів Сад, де кояться страшні й містичні речі. Селом гуляє серійний вбивця, на якого ніхто не зважає. Люди зникають безслідно — як фізично, так і з пам’яті односельців. З’являються всесильні істоти, що живуть на межі нашого та потойбічного світу. А ще село не має кладовища.

Герої роману не менш химерні за обставини. Головний герой має купу психологічних проблем. Зникла дівчинка “не така як інші”, хоча й інші нівроку особливі. Чого вартий тільки Харитон Еребович Баалюк, в постаті якого змішались герої грецької та семітської міфології. До речі, відсилок до міфів тут багато, а також і до відомих творів мистецтва, літератури й навіть кіно. Автор - майстер химерних поєднань.

Загалом же це роман про пітьму всередині нас, яка часто набуває форми байдужості. Про ціну забуття, яке дарує ілюзію спокою. І про розуміння поняття гріха.

Антон Санченко “Круз та Лис. Напередодні”

Видавництво «Комора», 2020

Журналістське розслідування про відомих мореходців Юрія Лисянського та Йоганна Крузенштерна, або ж “вікі-повість”.

Сюжет, тобто хронологія історичних подій повісті охоплюють час, що передував навколосвітньому плаванню, яке здійснили українець Лисянський та німець Крузенштерн. Автор реконструює події, завдяки яким ніжинець Лисянський опинився в мореходному училищі аж у Кронштадті, фантазує про те, як і коли могла б відбутися перша зустріч головних героїв і майбутніх друзів — Круза та Лиса. Це — одні з нечисленних художніх вигадок, все інше ж спирається на документи: щоденник самого Юрія Лисянського та його листування.

Далі таке: як герої опинилися на практиці в Лондоні та чим там займалися, як плавали потім світами нарізно і в яких краях побував зокрема Лисянський, як у них зародилася ідея взяти участь в тому славнозвісному навколосвітньому плаванні та як вони її втілили в життя.

Книга особлива не так темою, як авторською подачею, під час читання у вас може скластися враження, що ви ведете розмову з Антоном Санченком, а в деяких, особливо “авторських” уривках можете навіть почути його голос. Бо головних героїв цієї повісті насправді три, і автор один із них.

Джанет Вінтерсон “Пристрасть”

Видавництво «Вавилонська бібліотека», 2021

Що почитати – літературні поради від чернігівських знавців, фото-2

Поетична історія про кохання, війну та Венецію.

Дія відбувається в часи Бонапарта, місце дії переважно Венеція. Двоє героїв, у кожного своя пристрасть. Анрі марить Бонапартом, йде за ним аж у російські морози, аж поки ця пристрасть не обертається розчаруванням. На шляху додому з суворих снігів він зустрічає загадкову венеціанку Віланель і закохується в неї. Віланель же віддала своє серце жінці, та й тіло її, здається, належить кому завгодно, тільки не їй. Але попри це все вона така сильна, що випливе з будь-якої напасті. Не випливе - то вийде по воді, адже вона дочка гондольєра й має перетинчасті пальці на ногах.

Венеція — герой роману теж. Місто лабіринтів, магічне, легендарне,

мінливе й вічне місто. Здається, ніби воно постало саме собою й самостійно вирішує, яким йому бути. Місто - жива істота.Але головний герой, мабуть, сама пристрасть. Емоція, яка оживляє будь-що, до чого торкнулася. Людину, місто, гру, їжу, життя зрештою. Життя, осяяне пристрастю, виграє яскравішими барвами.

В романі багато химерного, а нудних героїв немає зовсім. Як немає й очевидних ходів та простих рішень. Він не підкорюється правилам жодного жанру. Сюжет роману розчиняється в дивовижній суміші міфу, факту й модернізму, а неповторний голос Джанет Вінтерсон створює гіпнотичну і приголомшливу оповідь.

Тара Шустер “Купи собі той довбаний букет”

Видавництво «Yakaboo publishing», 2020

Покрокова інструкція як зібратися докупи й зробити своє життя кращим.

Американка Тара Шустер була досить нещасною дитиною, емоційно занедбаною батьками та без опори у житті. А коли вже стала дорослою і самостійною, помітила, що досі не знає, як бути щасливою, й вирішила це виправити. Книжка — докладний опис її досвіду вибирання з життєвої кризи.

Здавалось би, що нам зараз може дати досвід американки з її безпечним і небідним життям. Втім, поради, які вона дає, досить універсальні й можуть бути помічними для будь-кого. Це такі відомі психологічні практики як ранкові сторінки, списки вдячності, дні для себе і найуважніше піклування про своє тіло та психіку. Звісно, вони не витягнуть із глибокої депресії і не зарадять великому горю, але цілком можуть стати рятівними в ситуації тотальної невизначеності і втрати орієнтирів. Якщо не ставитись до книги як до чарівної пілюлі, після якої все саме собою налагодиться, а взяти поради за основу для роботи над собою. Адже зараз нам як ніколи треба триматися купи й все, що може допомогти у цьому, варто застосувати. Хай навіть і букет посеред зими і війни. Чому ні, якщо він зробить вас хоч трохи щасливішими?

На цьому все. Наступні літературні поради очікуйте кожної пʼятниці на сайті 0462.ua. Читайте українською!

Матеріал підготовлено за сприяння Чернігівської міської бібліотеки імені М. М. Коцюбинського, вул. Княжа, 22, тел. 67-50-43. Всі книги, які ми пропонуємо, можна взяти почитати в цій бібліотеці.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW