Якими були фрески у синагозі Чернівців на зламі 18 і 19 століть



У синагозі Чернівців можна побачити древні фрески.

Релігійні ілюстрації розташовані у Малій молиовній залі «Гройсешіл», колись головної синагоги міста. Стінопис відкрили у 2012 році, він має два шари декору. Особу та вік автора покищо ніхто не знає. Як пояснює науковець Сергій Нежурбіда, роботу над виконаним пізніше шаром приписують пензлю місцевого художника ІцхакаІсахараАйзиковича.

На стінах синагоги зображені теми релігійного благочестя, прославлення Всевишнього і туга за Землею Обітованою. Також на них видно й інші біблійні сцени, які поєднуються з видами на єврейські святині. Окрім того ці ілюстрації на релігійну тематику зберігають пам’ять про деяких членів єврейської громади.

Раніше також віднайшли зображення у Великій залі синагоги, однак, на жаль, вони були пошкоджені через пожежу, яка обпалила фарби на малюнках.

Ще не підписані на наш Telegram канал?

Розпочали будівництво синагоги «Гройсешіл» у 1799 році. Тривали роботи 55 років. Синагогу побудували на місці дерев’яного храму, який під час російсько-турецької війни 1768-1772 років спалили вороги. До 1877 року споруда вважалася головною синагогою Чернівців. Її першим рабином був Лазар ЕліасІгаль.

Синагога працювала до кінця 1950-их років. У її історії також були декілька коротких перерв, зумовлених подіями Першої та Другої світових війн. Восени 1941 – взимку 1942 року споруда та територія біля неї стали частиною єврейського гетто.

Вам також буде цікаво:

Чи перенесуть дати релігійних свят в Україні

На Буковині у приміщеннях УПЦ МП знайшли російські методички, громадянство і посвідчення окупантів

Що знайшла СБУ у приміщеннях УПЦ Московського патріархату (фото)

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber (новини Чернівців)



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW