"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО



В Криворізькому районі за державною програмою видають мешканцям громад дрова, щоб люди могли за допомогою пічного опалення взимку опалювати свої оселі. Наразі дров у районі більше, ніж заявок від людей.

Про це журналістам повідомив начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

-Всі заявки, що люди подають, всі отримують дрова. Дров наразі в достатній кількості під'їжджає. Ще не всі подали заявки, тому можна ще подавати. Наразі дров більше, ніж заявок, - розповів начальник Криворізької РВА.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-1

За словами Євгена Ситниченко, дрова в прифронтові громади району приїжджають за державною програмою підтримки населення. Везуть сировину із західних областей.

-Наразі приїхали 1860 кубів на Широківську громаду і вже 1200 людей написали заявки для отримання цих дров. На Зеленодольск під'їхало трошечки менше на сьогоднішній день, але під'їжджає поступово.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-2

Мешканець смт Широке Андрій Клименко зазначив, що тих дров, які він отримав за державною програмою, йому вистачить на місяць-півтора. Чоловік проживає в будинку разом з дружиною та чотирма дітьми. Каже, що топити дровами виходить дешевше, ніж газом.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-3

Інна Роговська - мешканка смт Широке приїхала отримувати дрова для мами. Свій куб дров від держави Інна з чоловіком ще чекає.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-4

Мешканка села Шестірня Зоя Петрович має і пічне опалення, і газове.

- Але пічне – надійніше. Коли воно своє і не так страшно. Тим паче, держава видає по кубу безкоштовно дров, я в любий момент можу тепер підігрітися.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-5

В минулому році Зоя Петрович витрачала багато на опалення газом:

-Виходило 400 -450 кубів , і це з економією. Я поставила новий котел і тепер можу на мінімум ставити, так що мені тепер легше. А як був старий котел, там неможливо було зекономити – або много, або нічого.

Жінка не прибрала в хаті пічне опалення і зараз воно її виручає:

- Пічне опалення не убрала колись, тому що ледача - треба було ламати, прибирати. А в житті ж не ясно, що може пригодиться. Тепер воно виручає і дуже крепко виручає. Минулу зиму я підпилювала абрикосу і ще якесь дерево, ними топила і нагрілася.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-6

Мешканці Шестірні – Віталій з Мариною знають, що їм на зиму потрібно приблизно 5 кубів дров. Вони вже закупили сировину, ще й отримали від держави. Вважають, що цього їм має вистачити щоб перезимувати.

В квітні будинок Віталія та Марини потрапив під обстріл російських військ. Тоді на подвір’я подружжя прилетіло три касетні снаряди – посікло дах, побило ящики з-під зерна,вбило півня, 8 курей і кішку. На момент прильоту вдома нікого не було – і Марина, і Віталій були на роботі. На сьогоднішній день дах вже відремонтували і тепер родина готується до зими.

Голова Широківської селищної ради Олександр Кокул розповів, що у нього в громаді на даний час десь півтори тисячі заявок на дрова.

- У нас 4000 кубов мають привести. В дорозі вже 1800. Розгрузили вже приблизно 800 кубів, роздали ми вже приблизно 500 кубов.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-13

За словами Олександра Кокула, замовили дрова для громади у двох лісництвах на Житомирщині.

-Ми закупили за державні кошти дрова, а доставка сюди, в Широке Криворізькою залізницею, це вже за наші бюджетні кошти.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-14

Подають заявку на отримання дров від держави усі люди, в яких є пічне опалення. Багатодітним сім’ям, людям з інвалідністю, та іншим незахищеним верствам населення, дрова видають в першу чергу. Хто не може самостійно приїхати і забрати дрова, підвозять до хати і розвантажують. Олександр Кокул розповів, що зазвичай в день вони роздають в Широківській громаді для 100 дворів дрова.

-Ажіотаж є. Зрозуміло, що це півтора куба, але ж це півтора куба. Взагалі-то планували по кубу роздавати. Якщо щось раптом залишиться, то ми роздамо незахищеним верствам населення.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-15

Ті, хто проживають в селах, вже завезли в старостинські округи дрова. Завозили в першу чергу в громади, які найбільше потерпали від обстрілів.

В Широківській громаді майже дев'яносто відсотків всіх житлових будинків в приватному секторі газифіковані. Люди зараз роблять і газове опалення, і ставлять котли на опалення, є електричне опалення.

-Але зараз електрокотли не працюють, тому або газ, або на дровах. Зима тільки розпочалась. Ми ж не знаємо, що ті орки-при*урки, що в них в голові. Ми готуємось, як-то кажуть, до найгіршого.

За словами голови Широківської громади, вони не чекали, поки їм дадуть дрова, тому шукали інші способи забезпечити громадян сировиною:

-Люди пишуть заяви і ми даємо дозвіл на збирання сухостою і спил сухостою. Ми це контролюємо і поліція. Ми дозволяємо людям це все випилювати, щоб люди вижили. Нам головне зробити все для того, щоб люди були живі і здорові.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

"Нам треба все зробити, щоб люди були живі і здорові": на Криворіжжі громадянам роздають дрова для обігріву, - ФОТО, ВІДЕО , фото-50

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW