У Запоріжжі представники магазину вин подали до суду на посадовців міськради, що демонтували їх вивіску у центрі міста



Історія з демонтажем величезною вивіски «Вина Світу» на перехресті проспектів Соборного та Маяковського отримала своє продовження. Після того як влітку, відділ охорони культурної спадщини Запорізької міської виніс припис про демонтаж цієї вивіски та її прибрали, представники магазину вирішили піти в суд.

Про це повідомляється в реєстрі судових рішень, передає 061.

Позов до Запорізького окружного адміністративного суду подала ТОВ «Вайн-Стори», що просила скасувати припис від 25.07.2022, виданий відділом охорони культурної спадщини щодо здійснення демонтажу несанкціонованих рекламних конструкцій, що розташовані на боковому фасаді будинку №149 по проспекту Соборному з боку площі Маяковського.

Посадовці зазначають, що рекламну конструкцію з написом «Вина Світу» бізнес розмістив без відповідного дозволу робочого органу з питань реклами департаменту комунальної власності та приватизації міської ради із залученням Управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації.

У своєму позові компанія зазначила, що згідно договору суборенди нежитлового приміщення укладеного між ТОВ «Вайн-Хаус» та ТОВ «Вайн-Тайм, саме останній здійснює користування приміщенням в буд.149 по пр. Соборному. Для позначення місця торгівлі вони використовують вивіску фірмового магазину «Вина Світу». Вивіска магазину за вказаною адресою не містить зображень ні особи, ні будь-якого товару. Позивач вважає, що у спірному приписі відділ культурної спадщини невірно ідентифікував вивіску «Вина Світу» як рекламної конструкції, яка розміщена без дозвільних документів.

Посадовці повідомили, що бізнес намагається видати свою рекламу за інформаційну вивіску, але загальна площа поверхні конструкції з написом «Вина Світу» складає 13,12 кв.м, що перевищує норму в 3 кв.метри для інформаційних вивісок чи табличок, закріплених Правилами №2067. Отже, конструкція «Вина Світу» розміщена вище рівня першого поверху та має великі габарити, а саме 13,12 кв.м,, такі конструкції є саме рекламними та не відповідають законодавчо визначеним критеріям та ознакам вивіски. Більш того, цей будинок зі спірною вивіскою, на проспекті Маяковського занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятка містобудування місцевого значення. Він знаходиться під охороною держави і просто так повісити там вивіску без дозволу охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації неможливо.

Розглянувши всі обставини справи, суд зазначив, що для ідентифікації вивіски, як реклами має значення саме інформація, яка на ній розміщена, а саме відомості щодо конкретної особи чи конкретного товару. Також суд зазначив, що не було надано доказів того, що вивіску з написом «Вина Світу» було встановлено саме позивачем.Саме через це суд визнав протиправним та скасував припис про демонтаж, а також зобов’язаввідділу охорони культурної спадщини сплатити судовий збір майже в 2,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запоріжжі департамент архітектури розробив спеціальний довідник із розміщення вивісок та інформаційних табличок на об'єктах культурної спадщини вздовж проспекту Соборного, на будинках у межах історичних ареалів згідно з «Кодом міста». У цьому документі зазначено якого формату має бути вивіска на тому чи іншому будинку (Соцмістечко, Старий Олександрівськ), допустимі варіанти розміщення, колір та розмір букв (без перекриття архітектурних елементів) та багато іншого.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW