Як в Маріуполі у окупантів йдуть справи з виплатами компенсацій за втрачене житло



Багато хто в Маріуполі залишається виключно через житло. Люди свідомо йдуть на страждання, дискомфорт заради того, аби зберегти вціліле житло від заселення, розкрадання, віджатія чи отримати від росіян компенсації за втрачене під час захоплення Маріуполя нерухоме майно.

І ось виявляється, що страждають всі ці лі люди, переважно, дарма. Бо компенсації – досить великі – росіяни обіцяють, а виплачують їх лише одиницям.

Останнє повідомлення про виплати компенсацій було поширене всіма без виключення окупаційними засобами масової інформації ще в середині жовтня. І з тих пір – жодного повідомлення про виплати.

Причому сам очільник донецьких терористів Деніс Пушилін не приховує, що найгірша ситуація з компенсаціями саме в Маріуполі.

Лише 116 людей на всю Донецьку область отримали реальні виплати. Тобто пройшли всю процедуру від подачі заявки, документів, перевірки до реальних грошей. З них тільки троє – з Маріуполя.

Як в Маріуполі у окупантів йдуть справи з виплатами компенсацій за втрачене житло, фото-1

Чому так нерезультативно

Маріупольці, з якими поспілкувався 0629, розповідають, що зібрати всі документи для подачі на компенсацію в умовах Маріуполя майже неможливо.

«Я сама не змогла подати, і в моєму оточенні жодної людини не змогли цього зробити. У кожного свій привід для відмови. У когось не всі родичі в зборі, хтось не може вже півроку відновити документи, що підтверджують право власності на квартиру. Всі документи згоріли. І відновлення – це треба  лише через  суд. А це дорого і довго», - розповідає Марія К, мешканка Маріуполя.

Влітку, коли окупанти тільки проголосили про початок прийому документів, була проблема з чергами.

«Уявіть, сто тисяч населення. З них більше половини  - без житла, і майже 100% можуть претендувати на компенсацію пошкодженого або втраченого майна. А комісія, яка приймає документи, на все місто лише одна. Тож люди розум втрачали в тих чергах. Не захочеш ніякої компенсації», - розповів Олег Вікторович, пенсіонер з Маріуполя.

Він каже, що зараз таких комісій в Маріуполі вже чотири. Але ситуацію це не дуже полегшало.

«Ну да, трохи  більше людей змогли потрапити на прийом та подати документи. Трохи менші черги. Але грошей все одно немає» - каже він.

За інформацією терориста Пушиліна, після того, як окупанти збільшили кількість комісій в Маріуполі число заяв від населення зросло.

За даними на 4 грудня, окупанти зібрали 23360 заяв з усієї окупованої Донеччини. Прийнято рішення щодо 1747 заяв. Це за весь період збору документів, тобто з літа.

Але важливо зауважити: ухвалене рішення про виплату – це ще не виплата. До реальних грошей дуже далеко. Бо згідно до постанови про компенсацію, вона сплачується з так званого бюджету «ДНР». А в цьому бюджеті просто немає таких грошей.

«Банк ДНР» чекає, коли гроші прийдуть з росії. Ну ось і чекають досі…

Як в Маріуполі у окупантів йдуть справи з виплатами компенсацій за втрачене житло, фото-2

Які проблеми з документами у мешканців Маріуполя

Цілий спектр проблем мають маріупольці. Перша й найскладніша – це особиста присутність власника квартири та всіх її мешканців для подачи заявки. Це фактично ставило жирний хрест на компенсаціях для маріупольців. Бо в місті майже немає родин, де б хтось з з родичів не поїхав за місто або за межі країни.

Дехто з родичів багато років мешкає окремо і не збирається повертатись навіть для оформлення документів в окупацію.

Ця норма була настільки проблемною, що Пушилін дозволив прибрати її з переліку обов’язкових. Тепер маріупольці мають змогу оформити доручення, але обов’язково це робити у нотаріуса із росії. Вимоги до законного представника, який має отримувати компенсації, такі ж самі, як і до власника – повний пакет документів.

Друга проблема – це наявність іншого житла. Наприклад, людина жила разом з тещою у її квартирі, але мала і власну квартиру, яку здавала. Так ось, якщо одна з цих квартир згоріла, а інша зберіглась – компенсація не надається. Тобто якщо є де жити – ну то йдіть собі лісом. А право власності нікого в росії не цікавить.

Третя проблема – документи. Багато хто втратив їх. І відновити українські документи через непрацюючі реєстри неможливо. Навіть якщо  виїхати на контрольовану Україною територію – все одно не вийде. Маріупольське БТІ не встигло всі документи перевести в цифровий формат. Велика кількість документів залишалась в Маріуполі і знищена. Тож залишається суд. А це довго, дорого і не завжди результативно.

Четверта проблема – довідка про те, що майно дійсно втрачене. Бо по деяким будинкам немає рішення від окупантів щодо його демонтажу. І ось стоїть остов, який колись був чиїмось теплим будиночком, а отримати компенсацію за його руйнування людина не може.

Звісно, це основні проблеми, але далеко-далеко не всі. Тому і виходить, що з 100 тисяч людей, які зараз мешкають в Маріуполі і можуть претендувати на компенсацію житла від росіян, отримали гроші лише ТРОЄ.

А є ж ще біля 300 тисяч тих, хто поїхав з міста. Вони теж потребують компенсації.

Як в Маріуполі у окупантів йдуть справи з виплатами компенсацій за втрачене житло, фото-3

Але не варто хвилюватись

Тому що так чи інакше росія все одно заплатить кожному маріупольцю, життя якого зруйнувала. 

По-перше, вже почалась підготовка до трибуналу над росією за воєнні злочини.

По-друге, вже готується юридична база для репарацій на державному рівні.

По-третє зараз розглядається законопроєект в Верховній Раді, який дозволить маріупольцям отримувати компенсації за втрачене майно, не чекаючи закінчення війни.

Законопроєкт №7198 був ухвалений за основу ще в квітні цього року. Проте зараз він удосконалюється.

Право на відшкодування отримають власники майна, яке було пошкоджене під час дії воєнного стану, а також певний час після воєнного стану. Компенсації передбачені як за повністю знищене майно, так і за частково знищене, а також у випадку багатоповерхових будинків – компенсація за зруйновані об’єкти загального користування. Наприклад, підвали, насоси, рамки, під’їзди, дахи. 

Звісно, що Україна буде вимагати гроші на ці виплати саме у росії у вигляді репарацій, але ідея законопроєкту полягає в тому, щоб почати виплачувати людям гроші, не чекаючи, коли росія почне компенсувати те, що зруйнувала. Тобто вже зараз, після остаточного ухвалення закону. 

Тож треба тільки трошки набратися терпіння. Справедливість буде відновлена. І росія обов’язково заплатить за все, що накоїла в Україні.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW