Масові знеструмлення в Україні: як зберігати продукти в умовах відключення електроенергії



Війська рф вже сім разів здійснювали масовану ракетну атаку на енергетичні об’єкти України. Енергосистема поступово відновлюється, але по всій країні тривають віялові та аварійні відключення світла. В таких умовах стало актуальним питання, як зберігати харчові продукти за таких умов.

Редакція розкаже що зробити щоб продукты зберігалися довше.

Існує декілька дієвих порад, які стануть у нагоді при аварійних відключеннях електроенергії. Зокрема у МОЗ дали декілька порад, які допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання. 

Так, у холодильнику повинна бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері - не вище -4 °С.

Можна заморозити контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру їжі за температури 4° С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбати сухий або блоковий лід.

Якщо світло вже відключили, потрібно тримати дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими, адже в такому разі продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин - у повній морозилці, 24 години - у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергію вимкнено понад 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

Не рекомендується куштувати їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо є сумніви, краще викинути її. Потрібно викидати будь-яку їжу з незвичайним запахом, кольором чи текстурою. Бажано готувати страви в невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

Потрібно перевіряти температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або холодильнику з додатковим джерелом холоду. Можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

У Держпродспоживслужбі також дали поради, як  безпечно харчуватися в умовах тривалих відключень світла.

Зробіть необхідний запас питної води та уточніть інформацію про найближчі до будинку бювети.

Підготуйте запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо).

При купівлі харчових продуктів у магазинах надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).

Придбайте термопакети з холодоелементами, тримайте їх під рукою.

За можливості робіть запас гарячих напоїв у термосах.

При відключенні світла для збереження харчових продуктів у холодильнику намагайтеся рідше його відкривати. Також продукти можна зберігати на балконі. Швидкопсувна продукція, як правило, зберігається при температурі +4°С.

У відомстві також нагадали, що в умовах відключення електроенергії треба мати запас необхідних ліків і засобів особистої гігієни; запастися теплими речами; стежити за своєчасним заряджанням засобів зв’язку, павербанків; придбати cвічки та ліхтарики.

Також можна заздалегідь підготуватися й зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому варто віддавати перевагу продуктам із мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).

Купуючи продукти, радять віддавати перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника. Крім того, продукти харчування також можна зберігати в термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW