"З часом стає все складніше". Як "живе" Домівка врятованих тварин у Львові під час війни



Публікуємо історію Домівки врятованих тварин у Львові, яка продовжує працювати під час війни, надає прихисток, евакуює та рятує тварин з "гарячих точок".

Домівка врятованих тварин у Львові під час повномасштабної війни стала прихистком для значної кількості тварин. Її працівники - надзвичайні люди, які за цей час допомогли понад 5 тисячам підопічних. Зараз там перебуває близько 500 мешканців. Кореспондентка 032.ua розпитала у керівника "Домівки" Ореста Залипського про "життя" зоокутка у цей складний час

Керівник Домівки Орест Залипський, Фото: із фейсбук-сторінки

Керівник Домівки Орест Залипський, Фото: із фейсбук-сторінки

Чи готувалися в "Домівці" до початку повномасштабної війни?

До повномасштабної війни не готувалися. Ми не очікували, що одного ранку прокинемося і наша країна буде під обстрілами ракет, а москалі рватимуться до Києва. Однак одразу з 24 литого дотримувалися всіх рекомендацій на випадок критичних ситуацій, які надавала влада. Зокрема, запасалися водою, намагалися купити якнайбільше сухого корму для тварин, щоб була можливість годувати наших підопічних в складних умовах. 

Крім того, в перший тиждень війни до нас приїхала значна кількість гуманітарної допомоги від польських та німецьких колег. Вони постачали корм, їжу для тварин. Спочатку навіть привозили корму в такій кількості, що ми відправляли його і на схід та у "гарячі точки", де люди годували тварин.

Як тварини реагують на сирени, вибухи?  

У нас на "Знесінні" дуже добре чути сирени. Коли лунали в перші дні, то тварини просто затихали. З часом звикли до цього, а також і до звуків вибухів, що були не дуже далеко від нас. Лякаються трохи, але сильного стресу у тварин, які у нас жили раніше, то немає.

Якщо говорити про евакуйованих тварин, які зараз у "Домівці", то вони складніше переживають ці моменти. Особливо це відчувають собаки - хтось виє на сирену, хтось розносить вольєр і намагається вибратися, а хтось затихає. Кожна тварина має свій характер, тому всі реагують по-різному.

Скільки зараз мешканців у "Домівці"?

У Львові в "Домівці" зараз мешкає близько 500 тварин, враховуючи і евакуйованих підопічних. Загалом за період повномасштабної війни через нас "перейшло" орієнтовно 5 тисяч тварин - собаки, коти, гризуни, рептилії, єноти, кролики, лисиці та низка інших. 

Зараз вже не приймаємо нових улюбленців, бо фізично не маємо куди їх помістити. Крім того, за ними потрібен постійний догляд, а люди вже не з такою активністю волонтерять, як було на початку війни.

Домівка врятованих тварин у Львові
Фото: із фейсбук-сторінки "Домівки"Домівка врятованих тварин у Львові
Фото: із фейсбук-сторінки "Домівки"

Розкажіть, будь ласка, про евакуацію тварин з "гарячих точок" 

За період повномасштабної війни довелося евакуйовувати багатьох тварин із "гарячих точок". Одна з найважчих евакуацій була з дитячого зоопарку у Запоріжжі. Було дуже складно, бо забирали 171 тварину впродовж 12 годин без зупинки. Крім того, не всі тварини піддавалися переїзду, тому працювали з ветеринарами, які давали їм наркоз, щоб вдалося перевезти. 

Серед евакуйованих тварин у "Домівці" зараз найбільше живе собак - близько 50. З ними складно працювати, бо є ті, що по місяцю нікого не підпускають до себе. 

У всіх евакуйованих тварин по-різному проходить адаптація. Для прикладу, якщо крокодилу байдуже, де він перебуває, то багато тварин приїхали до нас дикі, бо не бачили людей ще з початку коронавірусу. Зокрема, лами, кози, вівці, але вони поступово адаптуються.

Також я вперше у житті бачив такого дикого поні. Зараз він має друга віслюка, якого теж привезли із зони бойових дій, тому їм разом простіше, звикають. 

Домівка врятованих тварин
Фото: із фейсбук-сторінки ДомівкиДомівка врятованих тварин
Фото: із фейсбук-сторінки Домівки

Ви розпочали будівництво котячого будинку. Яка зараз ситуація? 

Будівництво котячого будиночку поступово триває. Хоча це навіть не будівництво, а реконструкція приміщення. Там все треба привести до ладу, щоб заселити наших котів. Плануємо та сподіваємося завершити роботи до Нового року. 

Одночасно там зможе перебувати 50 - 60 тварин.

"Домівка" готується до зими?

Звісно, готуємося до зими, до складних умов. Якщо не буде світла та води, для нас це складно. Запасаємося сухими кормами, зерном, сіном. Дуже вдячні людям, які приносять їжу для тварин. Купуємо ліхтарики, батарейки, свічки. 

Важливо, що вдалося придбати два генератори, які просто необхідні були нагально, а також плануємо купити ще один. Коли після обстрілів не було світла і в нас не було генераторів, то було надзвичайно важко. Заходили погодувати тварин просто через щілину в дверях, щоб не запускати холод, намагалися по максимуму зберігати температуру. 

З часом "Домівці" під час війни стає простіше чи складніше?

З часом стає все складніше, адже тварин ніхто не забирає, а вони все прибувають у "Домівку". Гуманітарну допомогу особливо не привозять до нас. Допомагають подекуди наші колеги з-за кордону, однак це далеко не так, як було спочатку. Та ж сама Європа вже виснажується.

Однак пережити зиму ми мусимо, просто немає іншого виходу. Ми не кинемо цих тварин, які у нас є, щоби не було. Через складну ситуацію і не беремо до нас нових підопічних, лише в критичних випадках. Адже не можемо навантажувати себе ще більше, щоб була змога прогодувати тварин і забезпечити ветеринарною допомогою тих, які зараз живуть у нас. 

Як можна допомогти "Домівці" врятованих тварин

Охочі мають можливість прихистити домашніх улюбленців із "Домівки", адже ці тварини мріють про нашу турботу та потребують люблячих родин.

Крім того, можна допомогти притулку харчами для тварин та фінансово за реквізитами:

картка "ПриватБанку": 4149 6293 8110 7192

картка "Монобанку": 5375 4141 2734 0015

[email protected] РayPay 

БО БФ "Домівка врятованих тварин"
ЄДРПОУ: 44086841 
ІBAN: UA773052990000026006031017177
АТ КБ "ПРИВАТБАНК"
карта ключ: 5169 3305 2375 2514

Дізнатися додаткову інформацію можна за номером Домівки врятованих тварин: 073 000 0075. 

Домівка врятованих тварин у Львові, Фото: із фейсбук-сторінки "Домівки"

Домівка врятованих тварин у Львові, Фото: із фейсбук-сторінки "Домівки"

Читайте також: У Львові проведуть благодійний забіг, щоб зібрати кошти для порятунку тварин

Фото на головній: Орест Залипський, фейсбук



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW