"Сказали, що не потрібно сіяти паніку". Міністр Ткаченко розповів, чому з Маріуполя не евакуювали музейні експонати



Евакуація з Маріуполя музейних цінностей не відбулася через непорозуміння з місцевою владою, а також керівництвом музеїв міста.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" повідомив міністр культурі та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Ми маємо справу напевно з найбільшим з часів Другої світової війни пограбуванням музейних колекцій. /…/ Наразі ці пограбування сталися в тих містах, куди окупанти потрапили в перший чи другий дні, так би мовити, після початку війни. Коли вивозити фізично вже було неможливо, а у нас механізму превентивної евакуації не існувало. 

Ті спроби, які я намагався робити 23 числа щодо Маріуполя, і це теж частина питання, наткнулися на непорозуміння місцевої влади, які сказали, що не потрібно сіяти паніку", - сказав міністр.

Фото: Олександр Ткаченко/Українська правда

Він зазначив, що евакуювати ті чи інші цінності без співпраці з місцевими навряд чи можна було б зробити. 

"Такий порядок мав би бути створений під грифом секретно, мала б надатися команда всім місцевим органам влади. Але було загальне бачення, що це призведе до паніки, і переважно більшість, на жаль, директорів музеїв категорично була проти переміщень цінностей, тому що вони вважали, що вони втратять ці колекції", - сказав Ткаченко.

Він також повідомив, що такі випадки, як у Маріуполі, коли місцева саботувала  прохання міністерства культури про евакуацію колекцій, сталися ще в Харківській і в Луганській областях.

Олександр Ткаченко також зазначив, що скоріш за все експонати музею Куїнджі втрачено, але поки місто окуповане, перевірити це неможливо. 

Нагадаємо, Маріупольський краєзнавчий музей був повністю зруйнований. Після потрапляння снаряду, в будівлі зайнялась пожежа. Проте не вогонь став причиною знищення та зникнення значної кількості експонатів, артефактів і інших історичних цінностей. Історичне надбання знищували мародери, а потім – російські війська, які конфіскували в музеї найцінніші експонати і вивезли все це в окупований Донецьк.

Допомагала росіянам здійснювати цей злочин директор музею Наталія Капуснікова.

Читайте також:

Окупанти викрали картини Куїнджі в Маріуполі. Хто відкрив сховище росіянам, і що взагалі відбувалось в музеї, - ФОТО, ВІДЕО

Капуснікова втекла. В Маріупольському краєзнавчому музеї нова директорка, - ФОТО



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW