Як правильно лікувати зуби у дітей під загальним знеболенням



Проблема болю і наркозу здавна привертала увагу людей. В останні роки спостерігається різке зростання інтересу до застосування анестезії в одній з найпопулярніших форм медичної допомоги- лікуванні зубів. У зв'язку з виникненням больового синдрому і психоемоційного дискомфорту при виконанні стоматологічних втручань пацієнти відмовляються від своєчасної стоматологічної допомоги, що розширює межі даної медичної проблеми до соціально значущої.

Сьогодні про це розповідає лікар-анестезіолог дитячий  комунального підприємства «Міська дитяча клінічна стоматологічна поліклініка Полтавської міської ради» Олександр Лихопуд

Проблема боротьби з болем особливо актуальна в дитячій стоматології, де її завдання багаторазово множаться і маютьсвою специфіку. Поведінка дитини керується емоціями, які посилюються фізіологічною непереносимістю болю дітьми, особливо маленькими дітьми. Емоція страху є однією з найсильніших, здатних досягти неконтрольованого стану афекту.

Профілактика страху, адекватна анестезія під час медичних процедур, забезпечення безпеки пацієнта і врахування його початкового стану, вимагають спеціальних знань і навичок, які можуть бути реалізовані тільки спільними зусиллями стоматологів і анестезіологів.

Види загальної анестезії :

Сучасний арсенал засобів і методів загальної та місцевої анестезії досить великий. Для того, щоб чітко орієнтуватися в ньому, максимально використовувати всі його можливості ,потрібна чітка класифікація методів анестезії, хоча з цього приводу ведуться різні дискусії на цю тему не тільки у людей, які не пов'язані з медициною, але і в самих лікарів.

Бажано відрізняти вид анестезії від способу її отримання. Існує чотири основних типи анестезії: загальна, місцева, комбінована інейроаксіальна. Методів знеболювання набагато більше, так як однаі та ж речовина може вводитися в організм по-різному.

Всі методи знеболювання діляться на дві великі групи:

І.Загальний наркоз;

ІІ.Місцева анестезія (регіональна):

Важливо відзначити, що одним з підтипів анестезії є медикаментозна седація, яка дуже важлива як у дитячого, так і у дорослого населення з різними як короткими, так і більш тривалими процедурами лікування та обстеження. Медикаментозна седація – найбільш оптимальний варіант для стоматологічної практики як дитячого, так і дорослого амбулаторного прийому. Пацієнт повинен мати повну адекватну свідомість і мислення в найкоротші терміни. На відміну від стадійнаркозу, при використанні медикаментозної седації у пацієнта зберігаються всі життєві рефлекси, наприклад, такі як: дихання, ковтання, кашльовий рефлекс. Це дуже важливодля амбулаторногоприйому, так як пацієнт відправляється додому вже через годину після закінчення лікування в повній свідомості. Дуже важливо, що при медикаментозної седації у стоматологів не використовуються наркотичні анальгетики і усунути больовий рефлекс можна за допомогою сучасних анестетиків, тому пацієнти після закінчення лікуванняшвидко відновлюються і відсутні такі побічні ефекти, як запаморочення, нудота і блювота.

Показання до медикаментозної седації в дитячій стоматології:

Слід зазначити, що специфіка амбулаторного наркозу накладає відбиток на визначення показань до загальної анестезії. Перш за все, це важка і поєднана супутня патологія. По-друге, необхідність швидкої постнаркозноїадаптації не дозволяє в повній мірі використовувати ті методики і препарати, які застосовуються в умовах стаціонару. Абсолютні показання до седації препарату в амбулаторній стоматологічній практиці вважаються:

- захворювання ЦНС, що протікає зі зниженням індивідуального мислення (олігофренія, хвороба Дауна, важкі форми шизофренії, аутизм та ін.);

- важкі форми ДЦП і неврологічні захворювання, що супроводжуються зниженням порогу судом ;

-лікарська поліалергія;

-посилення блювотного рефлексу;

Всі інші протипоказання можна вважати відносними. Слід враховувати, крім усього іншого, одне з відносних показань до медикаментозної седації при лікуванні зубів у дитини: бажання батьків і неконтакт дитини при огляді лікаря.

Протипоказання до медикаментозної седації:

Гострі інфекційні захворювання, гострі захворювання печінки і нирок, некомпенсований цукровий діабет, важкі форми рахіту, переповнений шлунок (менше трьох годин голоду). У цих випадках потрібна спеціальна підготовка дитини.

Переваги медикаментозної седації:

1.Економія часу. При медикаментозної седації можна лікувати і видаляти всі хворі зуби за один сеанс.

2.Абсолютна безболісність. Зі сплячим пацієнтом займається лікар -стоматолог.

3.Відсутня емоційна напруга, так як пацієнт під час лікування зубів під медикаментозною седацією невідчуває запахів, не чує шуму бормашини, не бачить медичних інструментів і т.д.

4.Зникає не тільки біль, але і тактильна чутливість, пацієнт не відчуває вібрації, тиску, стиснення і т.д.

5.Після лікування зубів в умовах медикаментозної седації відсутні больові відчуття і парестезії в місцях ін'єкціймісцевого анестетика.

6. Після видалення зуба значно знижується ризик розвитку альвеоліту (запальних ускладнень).

7.При лікуванні зубів під медикаментозним сном вводяться препарати, що знижують утворення слини, що покращує якість лікування при постановці пломби.

Необхідною складовою медикаментозної седації є спостереження за пацієнтом для своєчасної діагностики порушень життєдіяльності іпрофілактики серйозних ускладнень, включаючизупинку серця ізупинку дихання. Обов'язковий мінімальний моніторинг пацієнта включає в себе: температуру тіла, пульсоксиметрію, артеріальний тиск, моніторинг ЕКГ і бажано контроль нервово-м'язового блоку.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW