Залишити як є чи передати до музею: що робити з творами Бенксі на Київщині?



Ганна Щокань, журналіст УП.Культура

У листопаді 2022-го на Київщині побував всесвітньо відомий вуличний художник Бенксі (Banksy). Він залишив на руїнах Горенки, Бучі, Бородянки, Гостомеля та в центрі Києва 7 графіті. Звісно, за роботою ніхто Бенксі не упізнав, але авторство робіт він підтвердив у відео та дописах на своїх ресурсах.

Що робити з цими малюнками на понівечених стінах? Частина поціновувачів вважає, що їх варто перенести до музеїв або меморіальних комплексів. Проте є й такі, хто стверджує, що графіті варто залишити на стінах і дати їм жити власним життям – адже саме це основна ідея стрітарту.

7 робіт Бенксі на Київщині та що в них помітили глядачі

Бенксі підтвердив авторство 7 робіт на Київщині. У Бородняці, яка навесні 2022 сильно постраждала від атак РФ, художник створив два графіті. На одному зобразив хлопчика, який кидає на землю дзюдоїста, на іншому – дівчину-акробатку, що стоїть на руках.

4061da6---------------64-.jpg
На графіті у Бородянці Бенксі зобразив хлопчика, що переміг дзюдоїста. Фото: Instagram edr4m

Обидва зображення втілив на стінах напів зруйнованих вибухами будинків. Попри те, що мистецтвознавці невблаганні, стверджуючи, що однозначного трактування творів мистецтва немає і бути не може, дві роботи Бенксі вже отримали інтерпретацію українців. 

8558fba---------------61-.jpg

Першим графіті на Київщині, авторство якого підтвердив Бенксі, стала дівчина-акробатка у Бородянці.

Фото: Instagram edr4m.

У Горенці Бенксі створив графіті на внутрішній стіні сильно пошкодженої будівлі. На малюнку – бородатий чоловік, що миється в ванні. 

a95635c---------------59-.jpg
Чоловіка, що миється, Бенксі зобразив на внутрішній стіні будинку. Фото: Instagram edr4m

У Гостомелі графіті з'явилося на будинку біля аеропорту, який окупанти штурмували в перші години повномасштабної агресії. На графіті – жінка в протигазі, вбрана в халат. В руці у жінки вогнегасник. Частиною композиції стали випалене вікно будинку та стілець, на який спирається персонажка графіті. 

cc60535---------------60-.jpg
У Гостомелі графіті Бенксі намалював поблизу аеродрому. Фото: Instagram edr4m

Ще одне зображення Бенксі створив в Ірпені. На вигорілу чорну стіну він наніс графіті з дівчиною-гімнасткою, що виконує вправу зі стрічкою. 

8caca52---------------62-.jpg
На зображенні в Ірпені Бенксі зобразив дівчину зі стрічкою. Фото: Instagram edr4m

Дві роботи Бенксі з'явилися і в центрі Києва. На бетонних блоках, на Майдані Незалежності, стрітартер створив композицію, на якій двоє дітей бавляться на гойдалці, роля якої виконує протитанковий їжак.

fbe0647---------------57-.jpg
В центрі Києва Бенксі намалював дітей, що бавляться на гойдалці. Фото: "Вечірній Київ"

На Великій Житомирській Бенксі "обіграв" слід невідомого вандала на стіні будівлі. До схематичного зображення пеніса він домалював броньовану вантажівку з російською Z та солдатами ЗС РФ. Так, "член" набув нової функції – втілює ракети Путіна.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW