Як обрати ідеальне сало: секрети, що допоможуть визначити смачний і свіжий продукт



Сало - одне з найвідоміших українських національних продуктів. Наша кухня має безліч страв, де воно є як основним, так і допоміжним інгредієнтом. Тому, обираючи сало, варто прослідкувати, аби воно було найвищої якості.

На що варто звернути увагу, аби обрати ідеальне сало?

Стать тварини

Обирайте сало зі свинки або стерилізованого кабанчика та намагайтеся уникати продукту з кнурів (кабанів, які використовувалися для виведення потомства) та свиноматок. Сало останніх може мати специфічний запах сечовини, який яскраво проявиться після приготування. 

Товщина 

Ідеальне сало зазвичай товщиною 3-4 см, але не більше 6-ти. Велика товщина може свідчити про те, що свинка була старою, а значить, її, скоріш за все, використовували для отримання потомства. Цей факт напряму позначається на смакових якостях продукту. Крім того, сало старої свині жирне, жорстке й буде важко жуватися. 

Зовнішній вигляд

Ідеальне сало має бути блідо-рожевого кольору та злегка блищати. Прослідкуйте, аби на ньому не було синіх прожилок та плям (це свідчить про те, що тварина була старою). А також щоб воно не було червоним. Таке явище виникає при потраплянні великої кількості крові в тканину, а отже, свиню довго кололи. Крім того, сало не має бути жовтим або сірим, адже ці кольори свідчать про його зіпсованість.

Запах

Обов'язково зверніть увагу, щоб сало не пахло нічим неприємним. Запах має бути молочним або злегка віддавати димом (після обсмалення).Саме через це варто уникати сала, обробленого спеціями, адже за їхнім ароматом може ховатися зіпсований продукт. Якщо сало з кнурів або зі свиноматки, ви відчуєте легкий запах сечовини. Його варто оминати, адже після приготування, цей запах проявить себе надзвичайно яскраво.

Консистенція 

Спробуйте ножем або шпажкою проткнути сало. Це має робитися легко й без зайвих зусиль.

Шкірка

Шкіра має бути чистою й без свинячої щетини. Допускається незначна засмаленість, яку можна легко обшкребти ножем. Якщо цього не вдається зробити без зусиль, а продавець розповідає вам, що причина - смалення на соломі, є підстави йому не вірити, адже сьогодні рідко хто використовує такий метод. Скоріш за все, з салом щось не так, і шкіра має дефекти, в значить, тварина могла бути, наприклад, хворою. Також шкіра не має бути товстою, а при спробі відділити її від самого продукту у вас має це легко виходити. 

Місце, звідки взято сало

Найкращим вважається сало зі спинки або боковини свині, адже в цих місцях найтонша шкіра. З черева, у свою чергу, ідеально підходить для соління, бо в нього зазвичай є шари м'яса. А от нйжорсткіше сало зі щоки та шиї тварини.

Що таке генеральське сало?

Особливо цінується так зване "генеральське" сало. Так називають продукт з декількома м'ясними прошарками, які схожі на лампаси. Щоб отримати цей ефект, до свиней застосовується спеціальний режим харчування, коли відгодівлю чередують з голодуванням.

Читайте також: Ціни виростуть на 10-15 відсотків: експерт розповів, які продукти подорожчають найближчим часом



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW