Чоловікам із цією довідкою заборонили виїзд з України: зміни в правилах перетину кордону



Після початку повномаштабної війни більшій частині чоловіків призовного віку було заборонено перетинати кордон задля виїзду з України. Проте в такій кризовій ситуації з'явилися ті, хто бажав опинитися за межами країни будь-якими методами та ті, хто не проти був підзаробити на цьому. Саме тому почастішали випадки підробки та продажу довідок до акта огляду медико-соціальною експертною комісією.

З огляду на це, Уряд ухвалив нову постанову, яка внесла певні зміни до Правил перетину державного кордону України.

Що змінилося?

Після утвердження документу чоловіки віком від 18 до 60 років не мають можливості перетнути кордон з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією. 

Очільник МОЗ Віктор Ляшко так прокоментував зміни до постанови:

Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінацій, та належно на це відреагували. А ще в перші дні війни одним із дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям.

За словами представника МОЗ, таке рішення стало реакцією на корупційні схеми, махінації та зловживання власним посадовим становищем представників МСЕК.

Хто з чоловіків може виїхати з України під час воєнного стану?

За законом це можуть зробити особи, що мають інвалідність, підтверджену одним із документів:

  • посвідчення, що підтверджує статус;
  • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги (має бути зазначено групу та причину інвалідності);
  • затверджену довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Також перетнути кордон держави можуть чоловіки, що супроводжують на лікування свою дружину (якщо вона має інвалідність першої чи другої групи) і  батьки дітей, що мають проблеми зі здоров'ям та потребують медичної допомоги в іншій країні.

Читайте також: Підсядете як "на голку": які продукти викликають найсильнішу залежність



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW