Незважаючи на мораторій, в Україні зросла плата за комуналку: за що у листопаді доведеться заплатити більше



В Україні діє мораторій щодо підвищення вартості комунальних послуг. Заборона на підвищення тарифів на комуналку діятиме до завершення воєнного стану в Україні та у 6-місячний період після його закінчення. Проте, незважаючи на мораторій, плата за комуналку усе ж зросла.

Про зростання цін на комуналку свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Порівняно з торішнім аналогічним періодом у жовтні 2022 року вартість комуналки зросла на 5,5%. Лідерами подорожчання стали утримання та ремонт житла. Ці послуги стали дорожчими на 25,5%. Плата за каналізацію додала до вартості 14,9%, а за водопостачання доведеться заплатити на 12% більше. Зросло в ціні і прибирання сміття. Подорожчання цієї послуги становило 11,9%. Вартість керування багатоквартирними будинками зросла на 4,4%.

Зростання тарифів на опалення та гарячу воду було незначним – лише 0,8%. А електроенергія зовсім не подорожчала.

Винятком стали тарифи на газ. Його вартість, попри загальну тенденцію, навпаки, знизилася для побутових споживачів на 1,3%.

Якщо ж порівнювати між вереснем та жовтнем поточного року, то відмінності будуть незначними. У цей період утримання і ремонт житла додали в ціні 1,8%, а вартість прибирання сміття подорожчала на 1,3%. При цьому опалення та гаряча вода навіть втратили 0,2% від своєї вартості.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW