Що робити якщо вас зупинив патруль під час комендантської години



Якщо раптом ви порушили комендантську годину і вас зупинив патруль, які його вимоги законні, а які ні? Чи мають право "заглянути" у ваш телефон? На які дії маєте право ви? Професійно і зважено про те, що робити якщо ви порушили комендантську годину розповіла адвокатеса Регіна Гусейнова.

- Заборонити усім бути на вулиці з 22:00 фактично не можливо. У певних категорій людей є спеціальні перепустки. До цих категорій входять: співробітники швидкої допомоги, працівники підприємств, які відносяться до критичної інфраструктури або люди, які забезпечують магазини продовольчою продукцією і тд. Ця перепустка діє на окремій території - в одній області. Перепусток, які діють на всій території країни немає.

Що ж робити якщо у вас немає перепустки, ви не встигли повернутись додому і вас зупинив патруль?

Перше, що варто знати - в українському законодавстві немає відповідальності за порушення комендантської години. Є відповідальність за невиконання вимог патруля. Вони мають право попросити вас показати документи, запитати звідки і куди ви йдете. Ви повинні чітко пояснити - затримався на роботі, чекав поки закінчиться тривога і тд. Причина може бути багато. Головне - говорити правду та спробувати надати докази своїм словам.

Як правило, патруль відпускає вас додому. Якщо ж ні, то вас можуть попросити поїхати у відділок. І це також нормально. Уявіть, скільки диверсантів може бути у місті.

Якщо ж ви відмовляєтесь, то це вже невиконання вимог патруля. Вони мають право застосувати силу.

Перед тим, як їхати у відділок, ви маєте право зателефонувати родичам.

Можливо, ви бачили відео де патруль змушує присідати, підтягуватись і тд. Це перевищення повноважень, їм такого робити не можна.

Що може робити патруль:

- дивитись документи;

- поверхнево оглянути ваші особисті речі;

- оглянути багажник, якщо ви їдете машиною. 

Патруль не має права змушувати  давати свій мобільний телефон. Це можливо лише після судового рішення.

Основна порада: завжди ведіть себе чемно, не намагайтеся грубити. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW