"Бджолиний" будинок, "напівкружка", двори-стільники: ТОП-5 незвичайних будинків Києва



Ці будинки не здивують архітектурними шедеврами чи витонченим декором. На перший погляд, вони навіть не помітні. Але якщо придивитися пильніше, можна побачити незвичайну форму, довжину, висоту, а деякі вражають своєю старовинністю.

Журналсіти 44.ua розповідають про п’ять незвичайних та оригінальних будинків столиці: найвищий, найдовший та той, який сягнув корінням в глибоке минуле.

Найдовший будинок у Києві з назвою "бджолиний" 

Житловий комплекс складається з 61 будинку. Його можна обійти не менше, ніж за годину, Климентій Семенюк

Житловий комплекс складається з 61 будинку. Його можна обійти не менше, ніж за годину, Климентій Семенюк

Найдовший будинок у Києві розташований у житловому масиві Теремки-1. Тут розміщується 61 будинок різної поверховості - від 12 до 21-го. Всі вони щільно прилягають один до одного. Загальна довжина будинку тільки по осі становить більше кілометра, а по периметру – більше двох. За словами місцевих, неспішно прогулюючись, будинок можна обійти хіба що за годину. 

"Бджолиний" будинок, "напівкружка", двори-стільники: ТОП-5 незвичайних будинків Києва, фото-2

Будівля унікальна тим, що нагадує величезні бджолині стільники. Дивну особливість житлового масиву добре помітно з висоти. За це й отримала в народі назву - "бджолиний". За кількістю населення будинок теж нагадує справжній бджолиний вулик. У комплексі понад 4 тисячі квартир, в яких мешкають понад 12 тисяч людей. Для порівняння - це більше, ніж населення великого села десь під Києвом.

А ще в будинку немає жодного будинку з непарним номером.

Словом, жителі масиву пишаються своїм комплексом та вважають його справжньою пам'яткою.

Адреса: Академіка Заболотного, 2−122. 

Зміїний будинок

Будинок нагадує форму змії. Через непослідовну нумерацію, в ньому легко заблукати

Будинок нагадує форму змії. Через непослідовну нумерацію, в ньому легко заблукати

На перший погляд, це непримітна 9-поверхівка, яка розташована неподалік Дніпра і Свято-Покровського Собору в Оболонському районі столиці. Протяжність будинку – близько 560 метрів. Він побудований в 1980 році і має дуже незвичайний вигляд. З висоти пташиного польоту будівля нагадує довжелезну змію, яка звивалася в декількох місцях. За словами місцевих, таке розташування непогано захищає Оболонь від вітру з боку Дніпра.

Будинок налічує 25 під'їздів. Втім, один із них повністю нежитловий! Тут розмістилися майстерні Спілки художників України. Неможливо не помітити, що в під'їзді знаходяться творчі люди: вхід в парадне, фасад та вікна розфарбовані яскравими кольорами, створюючи "різнобарвну" пляму.

Крім того, в будинку цікава, але непослідовна нумерація. Це може стати для гостей справжнім квестом. Перший під'їзд розташований посередині будинку, а поряд з ним - другий і сьомий.

Будинок-півмісяць неподалік станції метро Дарниця

Будинок "напівкружка" - один із найбільш фотогенічних будинків столиці

Будинок "напівкружка" - один із найбільш фотогенічних будинків столиці

Цей будинок розташований одразу за двома адресами: вісім під'їздів на Дарницькому бульварі, 7, а решта 16 - на вулиці Андрія Малишка, 3. Його особливість в тому, що він побудований в формі величезного півкола, за що і заслужив народні прізвиська "напівкружка" та "велика китайська стіна".

Будівлю звели в 1974-1975 роках, як експериментальну. В ній понад тисяча квартир та 24 під’їзди. Цікаво, що в квартирах цього будинку зустрічаються гострі й тупі кути. А ще будинок-півмісяць налічує рекордну кількість ліфтів - аж 48.

Як і в будинку у формі змії на Оболоні, нумерація під'їздів тут теж не починається з кінця. Перший під'їзд можна знайти посеред будівлі, а щоб не заплутатись, на будинку висять покажчики.

Нумерація обох половинок починається з середини, від "арки". По обидва її боки висять будинкові покажчики зі стрілочками. Таким чином, жителі Дарницького бульвару, 7, заходять в свої під'їзди "з вулиці", а жителі вул. Малишка – з двору.

А ще "напівкружка" - один із найбільш фотогенічних будинків столиці. Тут росте виноград, який особливо гарно виглядає восени.

Пишаються жителі і тим, що в одному з під'їздів будинку на вул. Малишка жив знаменитий актор Сергій Іванов, який грав роль Коника з фільму "В бой идут одни" старики "і Ларіосіка з "Днів Турбіних".

Адреса: Дарницький бульвар, 7, вулиця Андрія Малишка, 3

Найстаріший будинок Києва 

Будинок знаходиться в найстарішій частині Подолу, The Village

Будинок знаходиться в найстарішій частині Подолу, The Village

Найстаріший житловий будинок Києва розташований по Контрактовій площі, 7, у найстарішій його частині – Подолі.

Це один із небагатьох цегляних будинків цивільної архітектури Подолу кінця 18 століття, що зберігся після пожежі 1811 року, яка за три дні знищила понад дві тисячі будівель. Наразі будівля затиснута посольством Нідерландів, тому побачити його можна лише з вулиці Фролівської.

Він був збудований 1760 року у стилі класицизму. Історія будинку почалася з того, що цю ділянку купив дворянин Леонтій Вишневський. Після пожежі, у 1861 році, онука Вишневського замовила у відомого на той час архітектора Іконнікова проект другого поверху, який одразу і звели.

"Бджолиний" будинок, "напівкружка", двори-стільники: ТОП-5 незвичайних будинків Києва, фото-6, The Village

The Village

У 1891 року будинок придбав відомий купець-кондитер Максим Федорович Нєчяєв. Брендовою продукцією були "Нечаевские пряники". Його сім’я до того ж мала власну лавку на Контрактовій площі, де вони і продавали свою випічку.

За часів радянського режиму в Україні будинок Нечаєва націоналізували та розбили на комунальні квартири, але за часів незалежності нащадок купця через суд повернув власність та домігся присвоєння будинку статусу пам’ятки архітектури.

Зараз будинку 261 рік, але в ньому досі мешкають нащадки купця Нечаєва.

Адреса: Контрактова, 7

Найвищий будинок Києва

"Бджолиний" будинок, "напівкружка", двори-стільники: ТОП-5 незвичайних будинків Києва, фото-7

Найвищим житловим будинком у Києві та Україні вважається хмарочос, який розташований на Кловському узвозі, де знаходиться комплекс БЦ Carnegie Center+Tower. Він був збудований у 2012 році, висота будівлі - 168 метрів. Будинок складається з житлового комплексу на 47 поверхів і бізнес-центру на 18 поверхів. Офісна частина і житловий будинок з'єднуються між собою переходом. Кількість поверхів під час проєктування будинку було обмежено через літаки, що пролітають над Києвом. Вежа поділена на яруси, що за задумом архітектора повинно було підвищити сполучуваність сучасного хмарочоса з дзвіницею Києво-Печерської лаври.

Втім, за словами фахівців, через розміщення в історичному центрі, будівля порушує містобудівні норми і, згідно з Генпланом має позбутися зайвих поверхів.

Адреса:  Кловський узвіз, 7а, 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW