Опендатабот створює реєстр церков московського патріархату



Опендатабот створює реєстр церков московського патріархату. 17 січня 2022 вступила у дію оновлена версія статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно зі змінами, передбаченими цією статтею, усі релігійні установи, які підпорядковуються релігійним організаціям з країни, яка здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, зобов’язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати свою приналежність. Таким чином, церкви та інші релігійні об’єднання під керівництвом Московського патріархату мали внести зміни до своєї офіційної назви та подати відповідні зміни до свого статуту або положення на реєстрацію в ЄДР.

Про це повідомляється на сайті Опендатабот.

Зазначається, що статути тих організацій, які не зробили цього, втратив чинність у частині, якою визначається повна офіційна назва. А в назві установи в ЄДР з’явилась відповідна примітка.

Опендатабот перевірив зміни у засновниках та назвах релігійних організацій в ЄДР та знайшов, що 67 церков лише з Чернівецької отримали офіційну назву «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРО ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ». Загалом наразі в реєстрі є інформація про 109 таких релігійних установ.

Цікаво, що ще перед вторгненням РФ лише 34 церкви офіційно мали ознаки зв’язків з патріархатом країни-агресора.

Важливо, що група депутатів партії ОПЗЖ буквально за два тижні до великого вторгнення звернулася до Конституційного суду, аби визнати виправлення до статті 12 недійсними.

Уточнюється, що за період з початку війни було відкрито 23 кримінальних провадження щодо служителів церков під провадження патріархату країни-агресора — від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних «коригувальників вогню в рясах». Один з найяскравіших прикладів — священослужитель з Вінницькій області, який був одногрупником керівника РПЦ Гундяєва та постійно комунікував із ФСБ Росії.

Такі випадки співпраці священиків московського патріархату з державою-терористом непоодинокі: так, днями СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП у Кіровоградській області. Правоохоронці виявили листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським Кирилом та значну кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів.

Антиукраїнські матеріали активно поширювали серед священнослужителів і вірян, щоб сформувати серед них позиції, вигідні країні-агресору. Зокрема, виправдовувалася анексія Криму тощо.

"Чекаємо, що вимога щодо зміни назв буде виконана й рештою церков Московського патріархату в інших областях та постійно оновлюємо реєстр. Перевірити, під яким підпорядкуванням знаходиться храм та чи дотримується він законів та норм України, зокрема, статті 12, можна буде у нашому переліку", - йдеться у повідомленні Опендатабот.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW