Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО



Місто Зеленодольськ Криворізького району останні 5 місяців потерпав від обстрілів російськими військами. Незважаючи на те, що зараз фронт посунувся і зараз приблизно в 40 км від міста, люди вже почали відновлювати все, що постраждало в результаті агресії рф. В місто з 13-тисячним населенням вже повернулось 75% людей і влада робить усе можливе, щоб відремонтувати постраждалі оселі містян до зими.

Начальник Криворізької РВ Євген Ситниченко розповів, що Зеленодольська громада - одна із найбільш постраждалих від обстрілів російських окупантів. Але місто поступово відбудовується, ремонтується житло людей, яке постраждало від обстрілів.

-Місцевою владою робиться все можливе, щоб пришвидшити ці всі моменти.

Криворізька районна військова адміністрація допомагає громаді в основному будівельними матеріалами, засобами гігієни і різною гуманітарною допомогою.

За словами Євгена Ситниченка, зараз першочергово потребують ремонту приватне житло, багатоповерхівки, багатоквартирні будинки, в яких проживають люди і де немає вікон, дахів, адже скоро підуть дощі і морози.

-Тому зараз перекриваються всі покрівлі будинків, вставляються вікна, які були забиті плівкою, відновлюється скло, тому що ми маємо таку можливість.

Начальник Криворізької РВА зазначив, що громаді передали дуже велику кількість будівельних матеріалів, їх кількість вимірюється десятками тон.

- Ми працюємо як військова адміністрація - напряму із запитами. Є ще волонтерська допомога і багато інших. Обласна адміністрація також надавала допомогу згідно з цих потреб, які надають місцева влада і Зеленодольської, і Широківської, і Апостолівської громад.

Євген Ситниченко додав, що по певним матеріалам є навіть резерв.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-1

Директорка комунального підприємства «Зеленодольський міський водоканал» Наталія Накрапас розповіла, що вже більше місяця працівниками комунального підприємства ведуться відновлювальні роботи після обстрілів – реставрують фасади, ремонтують пошкодження які були, також ведуться і внутрішні роботи по ремонту пошкоджених трубопроводів в квартирах. Також ведуться роботи по підготовці до зимового періоду.

Всього на комунальному підприємстві працює 197 чоловік.

-Ми виконуємо всі види діяльності по забезпеченню нашого рідного міста Зеленодольськ. Це і водопостачання, і водовідведення, ми контролюємо також якість питної води, адже в нас власна акредитована хіміко бактеріологічна лабораторія. Ми на годину навіть не припиняли постачання цих життєво важливих послуг для населення. Також ми власним транспортом підприємства забезпечували підвезення води до тих об'єктів, які не мають централізованого водопостачання. Також вивозили сміття, утримуємо міський полігон в належному стані, виконуємо роботу по благоустрою території.

Наталія Накрапас зазначила, що наразі заплановані роботи по відновленню міських доріг та тротуарів. Крім цього, комунальне підприємство планує новий для себе вид діяльності – роботи по заготівлі дров

-Ми не зупиняйся на досягнутому, розвиваємо своє підприємство на благо нашого міста.

Директора КП повідомила, що в місті постраждало близько 45 % будинків. За її словами, було пошкоджено також вуличне освітлення, а в парку постраждали зелені насадження. Були «прильоти» і на полігон твердих побутових відходів.

Пані Наталія розповіла, що зараз комунальники штукатурять фасад будинку, побитого уламками від снаряда, який вибухнув на цій вулиці.

-Пошкодило вікна, фасад будинку і для того, щоб забезпечити людям і комфорт, і естетичний вигляд нашого міста, ми штукатуримо будинки.

Наталія Накрапас додала, що співробітники її підприємства не припиняли працювати ні на день:

- Люди працювали, тому що ми відновлювали все вчасно і не чекали поки все це закінчиться.

За словами директорки КП, в них зараз вистачає ресурсів для всіх відновлювальних робіт і подякувала за це апарату працівників Зеленодольської міської ради на чолі з міським головою Дитром Невеселим.

-Все, що ми потребували, ми тільки писали списки і нам постачали це. Зараз у підприємства є резерв, навіть є запас обладнання – генератори, бензопили.

На питання, чого бракує зараз підприємству, Наталія Накрапас відповіла, що бракує спецодягу.

-Ми хочемо щоб до зими люди були одягнені тепло, комфортно, красиво врешті-решт.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-2

Відновлюють в зеленодольську зараз не тільки житлові будинки, а й спорткомплекс, який був пошкоджений під час обстрілів російськими військами.  Директор спорткомплексу Криворізької ТЕС Олександр Медвідь розповів, що за 5 місяців під обстрілами в них було пошкоджено 360 м2 скла в малій, середній та великій залах, крім того був пошкоджений дах.

-360 квадратних метрів скла було пошкоджено під час трьох обстрілів. Тоді на стадіон і на дитячі майданчики «прилетіло», і на спортивний майданчик. В нас тут були «Гради» та інша зброя.

Зараз проходять відновлювальні роботи і в спорткомплексі відновлюють вікна - вже замінили скло у великій залі - 71 м2, засклили і в малій залі. За словами директора, на даний момент скла вистачає щоб вставити повністю склопакети в спорткомплексі.

-До зими, дай Боже, будемо готові, буде тепло, - зазначив Олександр Медвідь.

У Зеленодольську тривалий час населення не пускали до паркової зони через вибухонебезпечні предмети, якими рясно закидали зону відпочинку російські військові. Зараз вже співробітники ДСНС та піротехніки перевірили паркову зону, тому там більш-менш безпечно.

-Але я ще раз прошу всіх людей пересуватись виключно відкритими ділянками - там, де видно куди вони ступають, а по траві поки що небезпечно, - зазначив міський голова Зеленодольська Дмитро Невеселий.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-3

Доріжки в парку, які побило снарядами, вже підлатали. Місця, де були вирви від снарядів, закопали і приготували місце під висадку нових дерев. 

Загалом, за період військової агресії рф в місті Зеленодольськ було знешкоджено більше 2000 вибухонебезпечних предметів.

Міський голова говорить, що зараз в місті вже більш-менш спокійно, кількість обстрілів зменшилась.

-Сказати що тут безпечно, я не можу, але вже тихіше стало, ніж було.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-7

За словами Дмитра Невеселого, зараз основне - це відновлення будинків місцевих мешканців, які залишились на території, та тих, які зараз повертаються до населених пунктів громади.

-На даний час вже повернулися близько 75% населення, вже з'явилося дуже багато дітей. Тому дуже багато роботи в комунального господарства, в міській раді, адже дуже багато руйнувань і ми намагаємося якнайшвидше відновити все.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-8

У комунальників дуже багато роботи, адже в результаті військової агресії рф у багатоповерхівкахприблизно 700 квартир зазнали різного ступеню ушкоджень - деякі зруйновані повністю, деякі частково. У приватному секторі приблизно 1000 домогосподарств зазнали різного ступеню пошкоджень.

-Ми зараз працюємо з фондами, які допомагають нашим людям. Вони працюють напряму з мешканцями нашої громади.

Місцева влада допомагає фондам збирати інформацію про людей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Мешканці громади потім напряму отримують кошти від фондів, а за ці кошти вони вже можуть відновлювати свої будинки. Наприклад, Червоний хрест взяв на себе повністю населення Великої Костромки і Мар’янського, де вони будуть надавати грошові компенсації людям і частково взяв тих людей, які зазнали пошкодження в будинках в місті Зеленодольськ.

За словами Дмитра Невеселого, місто, яке обстрілювали п'ять місяців, потребує часу на відновлення.

-Якщо це комунальний заклад, то ми вже розпочали підготовку до зими і ми вже почали ставити скло по всім нашим закладам комунальним - це школи, садочки, ЦНАПи, лодочна станція, спортивні комплекси. У більшості комунальних закладів до зими вже будуть повністю стояти нові вікна, але масштаби руйнувань дуже великі, потрібно буде провести дуже багато роботи. Масштаб дуже великий, але я думаю, що ми потрошечки впораємося завдяки партнерам. Думаю, держава зараз включиться і буде людям допомагати, але державі зараз є на що витрачати кошти, тому ми намагаємося максимально працювати з міжнародними фондами і з бюджетом міста.

Технік по догляду за рослинами Наталія Нівецька розповіла, які роботи наразі проводяться її бригадою в місті:

- Ми зараз чистимо парк від сухих дерев, порослі і одразу ж копаємо ями щоб висаджувати павловнії (це такі, які швидко ростуть, квітучі дерева, дуже добре очищають повітря). І буде наш парк дуже гарний.

Крім того, Наталія Нівецька разом з колегами ліквідовують наслідки обстрілів. Скільки було вирв у парку, жінка навіть не рахувала. Про дерева каже, що майже кожне було пошкоджене уламками і зараз ці гілки пошкоджені прибирають.

-Є такі дерева із новопосаджених, де уламки побили стовбури і вони позасихали. Дуже шкода.

Співробітники, за словами пані Наталі, працювали навіть під обстрілами.

-Ми працюємо, тому що працювати треба і робота відволікає від того, що відбувається. Треба комусь і прибирати місто, і емоції людям дарувати. Зараз люди дуже радіють тому, що в нас квітне, що ми щось робимо що ми не пали духом. Як я кажу: ми непереможні. В нас колектив на роботі забуває за все те, що коїться навкруги, хоча ми привикли і до «прильотів» і слухаємо небо, як нам каже наш Дмитро Юрійович, він у нас дуже гарна людина і завдяки його підтримці і ми тримаємося.

Жінка розповіла, як влітку її колежанки потрапили під обстріл.

-Нам треба було полити висаджені на центральній алеї клени. Дівчина пішла їх поливати, розтягувала шланг і в цей момент був «прильот». Вона буквально в метрах до 100 була поряд. Ну, мабуть, природа нас теж береже, бо їх було двоє і вийшло так, що вони були одразу на відкритій місцевості, а потім одна пішла в одну сторону, зрівнявшись з деревом, а інша пішла в другу сторону і теж зрівнялась з деревом і був «прильот» у цей момент і дерева їх захистили.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-9

В команді Наталії Нівецької працює шестеро людей, а в озелененні - більше 20-ти.

-Але людей дуже мало, не вистачає. Вони працюють, як і раніше, коли людей було в 2, в 3 рази більше. А зараз вони цю роботу роблять самі і молодці.

Пані Наталія розповіла, що вони запланували висадити до зими 1000 павловній, але розуміють, що не встигнуть.

-Тому ми зараз дали об'яву, що жителі Зеленодольської громади, які хочуть бачити в своєму дворі таку красу як павловнія, будь ласка, викопайте яму, а ми дамо саджанці в необмеженій кількості. Але є умова - вони запрошують мене до двору, я проводжу їм консультацію, дивлюсь де правильно посадити щоб не нашкодити і комунікаціям, і проводам, і щоб було сонце. Викопали яму від однієї до безмежності, а я проводжу скільки необхідно саджанців. І люди в захваті, дуже-дуже радіють. Є бабусі, яким вже за 80, і вони теж хочуть долучитись - по одній ямці копають і садять.

Але в Зеленодольську не тільки комунальне підприємство допомагає мешканцям з саджанцями, а й жителі міста допомогли зробити паркову зону красивішою під час війни.

-В нас ситуація така вийшла - ми прибрали повністю старі дерева і мали робити нові насадження. Їх прописали щоб по тендеру закупити - і хвойні рослини, і дерева на штампах, і квітучі однорічні, і цибулькові, але рахунок заблокували і ми не змогли їх закупити. Але весною я написала у фейсбуці на своїй сторінці: дівчата, хто може поділитися квітами, приносьте, будь ласка. І люди із дач приносили, і я в тому числі, і ми все це висадили за будинком культури і там зараз ви бачили як все квітне. То все люди давали і ми розсаджувати.

Після нашої Перемоги пані Наталія хоче створити клумбу у вигляді калини - щоб це були червоні ягоди і зелені листочки. Жінка каже, що вже і проєкт є, і місце гарне для цієї клумби.

-Над назвою ще не думала, але клумбу бачу як зараз перед очима.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Як на Криворіжжі відновлюється місто Зеленодольськ після 5 місяців під обстрілами рашистів, - ФОТО, ВІДЕО , фото-63

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW