ЄС збирається накласти санкції на Іран за постачання безпілотників Росії



ЄС збирається накласти санкції на Іран за постачання безпілотників Росії, фото-1

Країни Європейського Союзу хочуть переглянути докази, щоб підтвердити, коли іранські безпілотники були доставлені до Росії, перш ніж запроваджувати нові санкції проти країни, повідомляють люди, знайомі з проблемою.

Українські офіційні особи підкреслили використання безпілотників іранського виробництва під час останніх нападів Росії на території України з середини вересня. Кілька звітів і оцінок розвідки дійшли висновку, що дрони, швидше за все, були доставлені влітку.

Іран неодноразово заперечував експорт будь-якої зброї для використання у війні в Україні. 

Країни ЄС хочуть довести, що безпілотники були доставлені після вторгнення Росії, враховуючи рішучість заперечень Тегерана, сказали люди, які побажали не називати своїх імен у конфіденційній справі.

Цілком ймовірно, що цього тижня блок досягне прогресу щодо додаткових санкцій проти Ірану, сказав один із джерел, незважаючи на занепокоєння, такі заходи можуть призвести до подальшого віддалення Тегерана від блоку та підштовхування його ближче до Росії. Інша особа сказала, що метою є запровадження нових штрафів до кінця місяця. Поки що не вирішено, яку форму матимуть санкції, але один із джерел сказав, що будь-які санкції на поставки зброї можуть призвести до заходів, пов’язаних з торгівлею.

Безпілотники дали російському президенту Володимиру Путіну відносно дешевий спосіб завдати удару по Україні в той час, коли їй не вистачає іншої важливої ​​військової техніки.

Міністри закордонних справ ЄС під час зустрічі в понеділок наклали санкції на поліцію моралі Ірану та інші установи за порушення прав людини, пов’язані зі смертю молодої жінки під вартою в поліції. Вони також обговорили поставки безпілотників і ракет до Росії, причому одні заявили, що докази вже очевидні, а інші закликали до обережності та балансу, сказав один із джерел.

«Ми збираємо докази, і ми будемо готові реагувати за допомогою інструментів, які є в нашому розпорядженні», — сказав журналістам після зустрічі Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики. Він додав, що деякі країни закликали зібрати всі докази розвідслужб країн, у тому числі України.

Пояснення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в режимі відеоконференції було «вирішальним» для багатьох міністрів, додав Боррель.

Росія запускала безпілотники іранського виробництва переважно з півдня, включаючи Крим і частину окупованого Херсона, хоча деякі були відправлені з Білорусі та Курської області Росії, заявив у вівторок на національному телебаченні речник ВПС Юрій Ігнат. За останні дві доби було збито 51 безпілотник Shahed, додав він.

Росіяни використовують іранські безпілотники серії Mohajer-6 і Shahed, які були доставлені на початку серпня, заявив минулого тижня високопоставлений чиновник Організації Північноатлантичного договору. Безпілотники використовуються для кінетичних атак, а також для місій розвідки, спостереження та розвідки, сказав чиновник.

Раніше цього місяця президент України Володимир Зеленський повідомив лідерам Великої семи, що Росія замовила 2400 шахедів іранського виробництва.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW