У Тернополі знову судитимуть поліцейських, яких звинувачують у смерті юнака



Повторний розгляд в апеляційній інстанції справи 6 патрульних поліцейських, звинувачених у перевищенні повноважень, що призвело до смерті 22-річного юнака, має відбутися у Тернопільському апеляційному суді, пише «Судовий репортер».

27 вересня Верховний суд за скаргами представника потерпілої і прокурора скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду, якою справу проти працівників поліції закрили через відсутність достатніх доказів вини.

Галицький районний суд Львова влітку минулого року визнав поліцейських винними у перевищенні влади і службових повноважень групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Усіх шістьох засудили до 8 років позбавлення волі. Та менше ніж за шість місяців Тернопільський апеляційний суд скасував цей вирок і справу закрив за відсутністю достатніх доказів вини працівників поліції. Апеляційний суд вказав на низку процесуальних порушень, а також вирішив, що дії обвинувачених самі по собі не могли безпосередньо призвести до удушення і смерті, а були опосередковані діями потерпілого.

Верховний суд скасував це рішення, зазначивши про відсутність суттєвих процедурних недоліків при збиранні доказів. Крім того, що Верховний суд вважає, що апеляційна інстанція вдалася до довільного викладу та перекручування обставин справи і не мотивувала своїх висновків.

Після рішення Верховного суду матеріали 12 жовтня надійшли для повторного розгляду до Тернопільського апеляційного суду. Уже визначено нових суддів, які будуть слухати справу, — головуюча Ірина Лекан і бокові судді — Галина Коструба та Ігор Ваврів. Дата першого засідання поки невідома.

Інцидент трапився у лютому 2018-го у Львові в приміщенні «Національної лотереї» в нічний час. При обшуку юнак поклав собі у рот пакетик і вдавався ним. Поліцейські замість допомогти застосували силу, що, за версією обвинувачення, призвело до смерті потерпілого.

Розгляд апеляційних скарг на вирок шістьом працівникам патрульної поліції Львівської області розпочав Тернопільський апеляційний суд 18 листопада. У цій справі відбулося чотири засідання. Кожного разу підтримати поліцейських під стіни суду з плакатами з’їжджалися їхні рідні та колеги з різних міст України. Вони наполягали, що поліцейські невинні і цього вечора виконували свої службові обов’язки.

Рідні загиблого юнака наполягають, що він не вживав наркотиків, і їх йому підкинули.

- Вони просто прийшли вибивати кошти. Їздила по місту група і дивилась, хто має гроші, а мій син їздив на моїй машині. І тим дітям підкидали наркотики, - сказав під час свого виступу в суді батько Володимира Клима. - Те саме, як в 90-х, тільки при погонах, ходили і вибивали гроші. Вони вбили не лише мого сина, вони ще й мого внука вбили, бо моя донька тоді була вагітна і втратила дитину.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW