"Найбільше боявся потрапити в полон": професор з Тернопільщини у 60 років став спецназівцем



На захист України від ворога стали кращі сини та доньки України. На передовій можна зустріти людей різних професій, із різними захопленнями. Так, Микола Лазарович – історик, професор, автор книжок про російсько-українську війну, безпосередньо брав участь у бойових діях на сході України в 2015 році, а в 2022 році в перші дні повномасштабної війни він знову пішов воювати.

Про війну, травми та ще один день народження професор-спецназівець із Тернополя розповів Суспільному.

Учасник російсько-української війни, доктор політичних наук Микола Лазарович має два псевдо, перше – "Професор", отримав в 2015 році, коли пішов добровольцем воювати, а друге псевдо – "Васильович", йому дали вже в 2022, коли знову потрапив на фронт. Чоловік каже, сподівається, що з поваги.

"Я сподіваюся, що з повагою мені позивний дали "Васильович". Я в свої майже 60 ще став спецназівцем. Так сталося, що я туди потрапив серед молоді. Дихалка в мене нормальна була і бігаю я нормально. Коли ми робили марш-кидок, то попри те, що я як мінімум на 10 років за інших старший, я був другим в роті", – розповів професор.

"Найбільше боявся потрапити в полон": професор з Тернопільщини у 60 років став спецназівцем (ФОТО), фото-1

Ще до оголошення в лютому мобілізації Микола Лазарович вирішив знову йти на війну. Коли 24-го прийшов у військкомат, в черзі довелося стояти пів дня. 25-го він мав їхати на військові навчання, але попросив ще 3 дні, аби завершити книжку. Дописав, а в березні вже був на передовій.

"Страшно було, коли ти сидиш на варті, підіймаєш голову і бачиш над собою квадрокоптер. І ти не знаєш, чи вони зараз по тобі влуплять, чи не влуплять", – каже Микола Лазарович.Чоловік пригадує, серйозний бій стався 18 квітня, тоді було багато поранених.

"Найбільше боявся потрапити в полон": професор з Тернопільщини у 60 років став спецназівцем (ФОТО), фото-2

"Найстрашніше мені було, коли на Сіверському Донці, на містку була купа людей, росіяни намагаються влупити по цьому мосту. Я розумів, що якщо це все обвалиться, то всі в бронежилетах і тому подібне, ніхто не випливе. Але всі вийшли, ми евакуювалися, потім підірвали цей міст і на тому крапку поставили", – каже доктор політичних наук.

Чоловік каже, те, що тоді, після бою залишився живим велике чудо.

"Це вже потім мені сестра телефонувала, розповідала, що вона живе в Іспанії. Каже, що їй приснилася покійна наша мама і сказала, щоб сестра за мене молилася і от ті дні, вона каже, без сну за мене молилася. Можливо, молитва врятувала, але там було важко. І так само важко на бахмутському напрямку, чи авдіївському напрямку, біля Сухої балки. Там, так само, ми копали окопи, по нас били і міномети, і артилерія, касетники і танк один був", – каже історик.

Тоді Микола Лазарович отримав мінно-вибухове поранення і вважає цей день своїм другим днем народження. Найбільше на війні боявся потрапити в полон.

"Напевно, немає жодної книги, в якій би я, як писав наш незабутній Тарас, "не злим тихим словом" не писав про російських окупантів. Тому я розумів, що якщо би я потрапив в полон, смерть моя була б непростою і довгою. Тому я постійно мав з собою гранату і це була моя граната на випадок небезпеки оточення", – каже чоловік.

30 серпня – останній день, коли Микола Лазарович був у складі ЗСУ. Після двох мінно-вибухових поранень його комісували і він повернувся до викладання в університеті.

"Найбільше боявся потрапити в полон": професор з Тернопільщини у 60 років став спецназівцем (ФОТО), фото-3

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW