Аварійні відключення електроенергії на Чернігівщині: чому їх запровадили і як довго це триватиме?



Відповіді на ці питання Суспільному дав голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. В інтерв’ю він також розповів, чому підприємству не доводять план із відключення електроенергії та чому економити електроенергію важливо, аби не було аварійних відключень. З Михайлом Ільницьким спілкувався Андрій Тіток.

Аварійні відключення електроенергії на Чернігівщині: чому їх запровадили і як довго це триватиме?, фото-1

Наскільки вчорашній удар був масований? Який відсоток потужностей з виробництва електроенергії був виведений із ладу?

Я думаю, що станом на сьогодні, це є досить секретна інформація. Навряд чи хтось в Україні скаже про це відкрито, бо це для ворога досить цікава інформація, тому ми не озвучуємо цю інформацію. Це може знати регіональний диспетчерський центр.

Нам можуть доводити графіки обмежень, обстрілів, наскільки нам треба знизити графіки споживання для того, щоб був баланс електроенергії в енергосистемі. Електроенергія — це такий продукт, кількість якого в одну хвилину виготовлена і спожита має бути на однаковій величині. Якщо цей баланс порушується, то, відповідно виникає профіцит або дефіцит внутрішньої енергії в мережі й, відповідно, треба щось робити з цим.

Відбуваються заходи пов'язані із балансуванням. Як правило, в мирний час, коли виникає дефіцит, можна збільшити виробництво внутрішньої енергії на електростанціях. Зараз у воєнний час це досить складно зробити. Тому, як правило, застосовуються тільки графіки обмеження споживання електричної енергії споживачами.

У чому вчора була проблема? Не тільки ж в ударах по ТЕЦ?

Вчора було дві проблеми: одна — по об'єктах, які здійснюють виробництво енергії (були об'єкти пошкоджені в Київській області, на заході України, сьогодні є інформація про пошкодження на Ладижинській ТЕЦ, часткові пошкодження у Вінницькій області, і багато інших, про які ми говорити не будемо), друга проблема — пошкодження високовольтних мереж.

Який вчора був небаланс у нас, що доводилося вимикати електроенергію?

Після обстрілів пообіді ми отримали вказівку від регіонального диспетчерського центру обмежити споживання внутрішньої енергії по Чернігівській області на 59 мегават. Це приблизно становить 25 % від усього споживання.

Графік аварійних відключень стосується Київської, Чернігівської, Черкаської областей та Житомира. Чому саме ці області?

Мені складно це сказати. Це питання більш до регіонального диспетчера. Він бачить ці проблеми, він може визначити де є дефіцит, де є можливості здатності мережі перегнати електричну енергію з одного регіону в інший, а де такої можливості немає.

Ми цього не бачимо. Напевно, в Чернігівській області була необхідність така. Вчора пошкоджень у нас на мережах не було: ні по високовольтних мережах оператора системи передачі як "Укренерго", ні по оператору системи розподілу, як "Обленерго". Але ми знаємо, що було пошкодження по сусідніх областях: в Полтавській області, Сумській, була пошкоджена підстанція Конотоп 330 кВт. Відповідно, ця електроенергія передавалася в ці області для того, щоб там якось відновити електроенергію.

Головне питання від чернігівців. Затвердили графік аварійних відключень. Чому при цьому немає списку і плану, в якому написано, коли й де будуть вимикати світло?

Графіки аварійного відключення затвердили наказом Міністерства енергетики від 2006 року № 456. Там детально описано всі ці процедури: хто, коли та в який період. Чому вчора не було введено графіки погодинних відключень, про які ви говорите, бо це інші графіки, вони затверджені наказом Міністерства енергетики № 654 у 2015 році.

Відповідно, про їх введення потрібно повідомляти ЗМІ, органи місцевого самоврядування за три дні до початку їх введення. Тому, вчора, враховуючи, що в енергосистемі відбувся форс-мажор і ніхто не міг спрогнозувати ці заходи, ніхто не планував вводити графіки погодинних відключень.

Коли йде ракетний обстріл на електростанції та лінії електропередач, ніхто про це не думає. Виконуються всі відповідні заходи, які можуть врятувати роботу електросистеми. Якщо система буде розвалена, то потім, зробити цілу енергосистему потребує багато часу, зусиль і грошей, яких зараз у нас немає. Тому, робиться все для того, щоб ця система не розвалилася.

Те що є скарги від споживачів про те, що хтось був без електроенергії: хтось дві, хтось вісім годин, враховуючи цю ситуацію, яка вчора відбувалася з ракетними обстрілами, це не найгірша ситуація, яка може бути. Ті чернігівці, які були в місті у березні, були без електроенергії й два, три, чотири тижні.

Київ оприлюднив графік відключень, у Чернігові такого немає. Чому?

Нам не довели дану інформацію. Напевно, що в Чернігові, станом на сьогодні, ще не потрібно це робити. Тобто ми не отримали відповідні вказівки від центральної диспетчерської служби.

Можливо в Києві після вчорашніх обстрілів є більше пошкоджень, чим у нас.

Наскільки довго триватиме відновлення електромереж, якщо допустити, що обстріли сьогодні закінчаться?

Дуже складне питання. Все електричне обладнання критичної інфраструктури, воно є досить дороговартісним, і як правило досить дефіцитним. Не можна виготовити одномоментно п’ять чи десять трансформаторів, які вчора були пошкоджені. Вартість одного трансформатора може перевищувати 200 мільйонів гривень. Відповідно, це величезне обладнання, величезні кошти. Щоб повністю відновити обладнання до довоєнного рівня треба не один рік та не один мільярд доларів.

Тільки за результатами бойових дій в Чернігівській області в лютому-березні у нас обладнання було пошкоджено на понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень. І це обладнання зараз повністю не відновлено. Скільки буде це тривати — не знаю. Думаю, що тільки, коли бойові дії закінчаться та настане мирний час, то все буде зрозуміліше.

Ви хочете сказати, що чернігівцям варто готуватись до віялових відключень, як це було в 90-ті роки?

Я такого сказати не можу, бо не маю такої інформації та повноважень. Що таке віялові відключення? Якщо споживачі будуть в години максимальних навантажень (з 18:00 до 22:00) намагатися знижувати споживання і переносити все споживання на інші години, наприклад, вмикати пральну машину вночі, чи переносити життєві процеси на інші періоди доби, то буде набагато більше шансів, що ні віялових, ні графіків аварійних відключень застосовуватись не буде.

Вчорашні заклики економити електроенергію дали свої результати?

На сто відсотків сказати, що це спрацювало, ми не можемо. Але те, що частина людей до цього дослухалась, це мало важливе значення для роботи енергосистеми. Якщо так би зробили більшість споживачів по всій Україні, то не потрібно було застосовувати ніякі графіки.

Що можете порадити зараз чернігівцям, окрім того, що треба економити електроенергію?

Якщо люди живуть в одноповерховій забудові, то не завадить придбати генератори, свічки, сірники, запальнички. Такі речі повинні бути під руками, бо я нагадую, що в нас війна. По-іншому ніяк.

Чи радилися з вами з приводу вуличного освітлення?

Так, у мене вчора була розмова з начальником ОВА Чаусом В’ячеславом Анатолійовичем, і ми проговорили це питання. Враховуючи те навантаження, яке несе вуличне освітлення, було прийнято рішення на період кількох днів його не вмикати.

Якщо підсумовувати нашу розмову, то якщо чернігівці будуть економити електроенергію, то відключень не буде?

Так, на 90%, якщо не буде повторних обстрілів та подальших руйнувань.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW