“Я залишав місто маленьким, дуже комфортним, а прийшов - суцільна руїна”, - яким побачив звільнений Лиман його житель



Нещодавно президент України Володимир Зеленський офіційно оголосив про звільнення від російських окупантів міста Лиман, що у 29 км від Слов’янська.

Для багатьох мешканців Донеччини ця новина стала надзвичайно важливою, адже означала відсування ворога далі. Але що це означало для самого Лиману? Яким його побачили у перші дні або години звільнення? Як українських військових зустрічали люди?

Ми поспілкувалися з декількома військовими, які побачили звільнене місто на власні очі.

Сергій - мешканець Лиману. Зараз він захищає Україну. Йому вдалося стати одним з тих, хто побачив рідне місто звільненим. 

“Заходивши в Лиман ми побачили порожнє місто. Повністю спустошене і зруйноване”.

Такі перші враження отримав Сергій, коли вперше після звільнення побачив місто. Як і більшість окупованих росіянами місць, Лиман не витримав окупаційних тортур. Більшість людей роз’їхалися, тому зовсім мало людей зустріли українських людей на вулицях.

Звичайно, багато з місцевих були налякані, на жаль, у місті залишилося немало тих, хто співпрацював з окупаційною владою. З цим Україні ще доведеться розбиратися.

“Інфраструктура міста майже повністю зруйнована. Аптеки, магазини, декілька шкіл вціліло, звісно, але загалом дуже сумна картина”.

Очікувано стало те, що у місті немає ні водопостачання, ні електроенергії. Наразі, після звільнення міста, влада буде докладати максимум зусиль, щоб допомогти людям. Зв’язок є частково, але вже зовсім скоро його мають відновити повністю.

Люди, які весь цей час залишалися в окупованому місті, розповідають про те, як майже не виходили з підвалів, майже не мали їжі. Багато хто боявся виходити на вулицю навіть вдень. 

“Я залишав місто маленьким, дуже комфортним, а прийшов - суцільна руїна”, - це те, що вразило Сергія найбільше, коли він побачив власне місто.

Наразі у місті йдуть фільтраційні заходи, цивільним повертатися, або виїжджати звідти поки заборонено. Але сам факт того, що місто деокуповане, не може не радувати, особливо тих військових, для кого воно є рідним і хто власноруч боровся за його звільнення.

“Відчуття дуже класне було, що ти зайшов в рідне місто, що твоя Батьківщина нарешті вільна, що воно повернулося до нормального життя. Кацапів вигнали - і це найбільша радість, яку я відчував, заходячи в місто. Хоча сум теж був великий, бо дуже багато роботи по відновленню”

Вам також буде цікаво:

  • З Сидорового до Чехії - історія переселенки з Донеччини
  • У Святогірську відновили мобільний зв'язок і інтернет
  • "Нова пошта" заїхала у Лиман з гуманітарною та технологічною допомогою


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW