"Важкі часи лише починаються": фахівці зробили прогноз для економіки України, що буде із зарплатнею вже у 2023?



Фахівці стежать за станом економіки України та роблять прогнози на основі наявних даних. Експерти впевнені, що економіка відновиться належним чином, але попереду ще складні часи, які належить пережити українцям.

Як інформує "Obozrevatel", світовий банк (СБ) покращив прогнози для української економіки на 2022-2023 роки порівняно зі зробленими у червні.

Там очікують, що у 2022-му ВВП України скоротиться на 35%, а не на 45,1%, як прогнозувалося раніше.

А зростання її економіки у 2023 році очікується на рівні 3,3%, а не 2,1%, як було у липні. При цьому рівень бідності, за прогнозами, зросте з 5,5% у 2021 році до 25% у 2022-му.

В 2024-му ж, за звітом СБ, українська економіка зросте ще більше. Очікується, що рівень зростання становитиме 4,1%.

Також наголошується: виходячи з глобальної межі бідності в розмірі 6,85 долара на особу на день (за паритетом купівельної спроможності 2017 року), прогнозується, що бідність в Україні зросте з 5,5% у 2021 році до 25% у 2022-му.

При цьому ризики погіршення цієї оцінки є високими – якщо ситуація з війною та енергетичною безпекою погіршиться.

Крім того, у СБ оцінюють потреби України на відновлення соціального, виробничого та інфраструктурного секторів щонайменше у 349 млрд доларів. Що у 1,5 раза перевищує розміри довоєнної економіки країни.

Понад те, наголошується: Україна не зможе досить швидко впоратися з наслідками розв'язаної Росією війни – вони будуть відбиватися на країні за межами короткострокової перспективи.

Причина – підрив економічної діяльності країни:

руйнуванням виробничих потужностей;

шкодою для орних земель;

скороченням пропозиції робочої сили – особливо якщо біженці не повернуться в Україну.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW