Єврейський Новий рік – Рош га-Шана: дата, традиції та заборони



Незабаром Єврейський 5783 Новий рік – Рош га-Шана. Його починають відзначати з вечора 25 вересня та закінчують увечері 27-го числа. Згідно з традиціями, це час переосмислення прожитого, покаяння та надії на майбутнє. Адже з цим святом пов'язане створення перших людей, куштування забороненого плоду, закінчення Всесвітнього потопу, чудовий порятунок Ісаака під час жертвопринесення та інші важливі події біблійної історії, повідомляє сайт 056.

Новий рік для євреїв настає восени, тому що їхній календар — місячно-сонячний, а отже, і єврейські свята є рухливими щодо громадянського календаря.

Сама назва свята Рош ха-Шана буквально означає «голова року». Згідно з єврейськими віруваннями, Бог створив світ у сьомий місяць. Він випадає на вересень-жовтень. Тому з нього і ведеться літочислення.

В день, коли святкується створення світу, Бог судить усіх, хто його населяє. Головне завдання людини у ці святкові дні – згадати про все, що трапилося за рік, прислухатися до голосу совісті, зізнатися собі у всіх своїх недобрих вчинках та щиро розкаятися.

З єврейським Новим роком вітають фразою «шана това», або «а гут ер» що в перекладі з івриту означає «добрий рік».

За звичаєм у цей день голосно трублять у шофар - баранячий ріг. Це дійство глибоко символічне, що волає до людської совісті. Щоб його послухати протягом двох святкових днів євреї ходять до синагоги.

Існує ще один обряд, пов'язаний із єврейським Новим роком. Він називається ташлих і символізує порятунок від гріхів року. Віряни збираються на березі якоїсь водойми, читають молитви і витрушують у воду крихти з кишень, ніби згодовуючи свої гріхи рибам.

На свято сім'я збирається за столом, прикрашеним традиційними святковими стравами. Головний символ Рош га-Шана – гранат. Але у регіонах, де гранати не росли, їх замінювали яблуками. Частиною трапези неодмінно є мед, щоб наступний рік був солодким.

Часто на стіл подається риба, і неодмінно з головою, щоб усі члени сім'ї у житті й ​​у роботі, як кажуть, «були у голові, а чи не в хвості».

Ще одна традиційна страва — порізана кружальцями морква: це символізує золоті монети, тому що в долі Нового року визначається і матеріальний добробут людини на наступний рік.

Обов'язково є присутнім на святковому столі круглий, у формі вінка, хліб хала. Така форма є символом циклічності часу.

Традиційні заборони Рош га-Шана:

  • Не можна ставити на стіл і їсти гірку і кислу їжу, щоб наступний рік не приніс прикрощі та біди.
  • Не прийнято їсти горіхи, тому що числове значення слова «горіх» на івриті дорівнює числовому значенню слова «гріх». А про гріх у цей час згадувати не можна ні в якому разі.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW