"Допоки не будуть звільнені всі герої – ми не спиняємося ні на хвилину", - деталі обміну захисників з Азовсталі



Вчора, 21 вересня, стало відомо про те, що з російського полону звільнили 215 українських військових, зокрема керівний склад захисників «Азовсталі».

За словами глави Офісу президента України, обмін проводився у кілька етапів. У СБУ заявили, що РФ погодилася поміняти на Медведчука 200 осіб. П’ятьох командирів «Азовсталі» – на 55 російських полонених.

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

Також звільнили 10 іноземців, які воювали за Україну.

Серед звільнених на фото, які поширюють у мережі, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним "Пташка" та старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, Дмитро "Орест" Козацький — автор фото з Азовсталі.

Серед 215 українських захисників та захисниць, яких вдалося витягнути з полону рашистів, є і 9 прикордонників. 

Хлопці до останнього не знали, що вони їдуть додому. Як їх перевозили до місця обміну, як до останнього чинили психологічний тиск, вони розкажуть згодом. Але вони повернулись, і це головне.

Далі для них реабілітація, лікування, відпочинок. І довгоочікуване щастя - бути зі своїми родинами. 

Також повідомляють про повернення військової медикині Мар'яни Мамонтової, яка перебувала у полоні вагітною. 

Бойовики так званої "ДНР" заявили, що під час обміну російській стороні передали "військовослужбовців, які потрапили в полон в результаті відступу на Харківському напрямку, а також полонених військових льотчиків ЗС РФ".

Військовослужбовців, яких напередедоні звільнили з російського полону, зараз розподіляють до медичних закладах України.

Про це повідомили в Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

“Асоціація родин захисників “Азовсталі” просить суспільство та засоби масової інформації не турбувати героїв та дати їм час для адаптації”, – йдеться у повідомленні. 

Зараз в пріоритеті – відновити здоров’я військових після полону, забезпечити необхідною психологічною допомогою та дати їм можливість насолодитися спілкуванням з родинами.

Робота щодо звільнення з полону всіх оборонців “Азовсталі” триває. 

“Сьогодні ми стали ще на крок ближчими до нашої мети, та допоки не будуть звільнені всі герої – ми не спиняємося ні на хвилину”, – додали родичі військових.

Президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні розповів деякі деталі обміну.

За його словами, ця операція готувалася доволі довго і росіяни спочатку пропонували повернути 50 людей в обмін "на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі СБУ". Йдеться про Віктора Медведчука.

"Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот… ми обміняли одного фаната росії на 200 воїнів ", - сказав Зеленський.

Віддати Медведчука за справжніх воїнів - не шкода, зазначив президент і розповів, що Медведчук пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством.

"Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень", - сказав Зеленський.

"В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ані взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам з вами точно не потрібен", - заявив президент.

Про цей обмін Україна домовилася з Туреччиною. Зеленський подякував за допомогу президенту Реджепу Ердогану.

Проте ще кілька тисяч захисників Маріуполя можуть залишатись у російському полоні.

Читайте також:

  • Українських захисників з Азовсталі повернули в Україну з полону
  • "Це ознаки провалу росії": як політики реагують на промову путіна
  • В Україні підтримали добровільний військовий облік жінок


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW