У Львові реставрують 100-річні вітражі з будинку на Князя Романа, - ВІДЕО



Реставрують цінні вітражі зі сходової клітки будинку-пам'ятки місцевого значення, що на вулиці Князя Романа, 34. 

Станом на 22 вересня у Львові триває реставрація чотирьох вітражів, яким понад 100 років. Вони були виготовлені у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського. Їх демонтували у перші дні війни зі сходової клітки будинку-пам'ятки місцевого значення, що на вулиці Князя Романа, 34. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради. 

Скляні конструкції у поганому стані, кожна з них має втрачені фрагменти, тому вони потребують реставрації. Профінансують роботи фонд ALIPH. Після відновлення та доповнення втрачених елементів вітражі повернуть на місце.

"З початку війни ми почали захищати вітражі на різних об'єктах. Індивідуально підходили до кожного: десь закривали захисними конструкціями, аби вберегти від можливих обстрілів чи ударної хвилі. А деякі нам довелося демонтувати і перенести в безпечне місце. І ось ці вітражі з вулиці Князя Романа ще донедавна були у сховищах. Вони потребують найбільшого втручання, бо є у поганому стані", - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища міськради Лілія Онищенко.

У кожному з вітражів частина нижніх фрагментів втрачена, їх треба доробляти. І було два варіанти: замінити втрачене білим склом, чи все таки доповнити абстрактний малюнок. Наразі схиляються до другого варіанту. 

"Що там було зображено – не відомо. Ми радилися, і ще будемо питати у фахівців  - що робити: чи дофантазувати, чи просто дати біле скло, бо є такий метод, коли не відомо, що там було зображено. На жаль, ми не маємо доступу до архівів фабрики Желенського. Але ми все-таки думаємо, що для естетичного вигляду вітраж слід доповнити. До речі, там дуже активні мешканці. Допомагали нам з демонтажем вітражів і дуже турбуються про них", - додала Лілія Онищенко.

Роботи з відновлення вітражів виконує реставраторка Марія Шумська-Барвінок. Вона зазначила, що тривалість робіт залежить не від розмірів, а від стану чи особливостей вітража. Завершити реставраційні роботи мають до кінця цього року. Але, як запевнила реставраторка, вітражі повернуть у будинок ще до початку грудня.

Читайте також: Як минула доба у Львові та області: про головне станом на ранок 22 вересня

Фото на головній: Романа Балука 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW