В Меморіальному будинку-музеї С.П. Корольова відбулися заходи, присвячені 165-річчю з дня народження Костянтина Ціолковського



В Меморіальному будинку-музеї С.П. Корольова відбулися заходи, присвячені 165-річчю з дня народження Костянтина Едуардовича Ціолковського (1857-1935) – геніального вченого, одного з основоположників теоретичної космонавтики.

Головний зберігач фондів музею Наталія Щербакова виступила з ґрунтовною доповіддю «Зустріч Корольова і Ціолковського: легенди і факти». Дотепер серед істориків немає одностайності щодо того, чи дійсно молодий Сергій Корольов приїздив у Калугу до Ціолковського у 1929 році. Одні з біографів С.П. Корольова (його донька Наталія Сергіївна, журналіст Олександр Романов) стверджують, що ця зустріч таки була. Інші дослідники (соратник Корольова – Георгій Ветров, журналіст Ярослав Голованов) аргументовано ставлять під сумнів факт зустрічі. Наталія Щербакова виклала обидві точки зору, розповівши, що Корольов і Ціолковський таки перетиналися – але не в Калузі, а в Москві у 1932 році (на святкуванні 75-річчя вченого).

Молодший науковий співробітник музею Сергій Бовкун презентував увазі присутніх фільм «Ціолковський: поліське коріння «калузького мрійника». У фільмі на основі архівних та фондових документіврозповідається про зв'язок роду Ціолковських із Житомирщиною.Цій темі також присвячена велика стаття С. Бовкуна, що вийшла у переддень ювілею вченого в обласній газеті «Житомирщина».

Рід Ціолковських у кінці XVIII століття перебрався з Польщі на Волинь – його представники мешкали на території сучасної Житомирської області. Краєзнавчі пошуки цієї теми ще мають тривати – і повинно бути знайдене точне місце на карті Житомирщини, де мешкали Ціолковські. Але вже сам факт причетності цього древнього роду до Волині й поліської землі дозволяє нам з гордістю вважати Костянтина Ціолковського своїм земляком.

До 165-річчя К.Е. Ціолковськогопрацівники музею підготували тематичну виставку, на якій представлено прижиттєві видання вченого, присвячені йому книги та пам’ятні медалі.

Ціолковський і Корольов... Їх таки поєднало життя. Якщо й не особисто – то через листування, через книги та могутні й величні ідеї. Ідеї, які перший з них сміливо та без оглядки на нерозуміння суспільства сміливо проповідував –а другий через багато десятиліть дерзновенно втілив у реальність.

Джерело: Національний музей космонавтики

імені Сергія Павловича Корольова



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW