"6500 грн за квартиру на місяць": ринок оренди житла готує українцям шокуючий "сюрприз"



Експерти відстежують ситуацію на ринку оренди житла в Україні. Наразі попит збільшують переселенці, тоді як ні студентів, ні трудових мігрантів у країні практично немає.

Як інформує "Obozrevatel", однокімнатна квартира у столиці в бюджетному сегменті коштує близько 6,5 тис. грн.

Найближчим часом зростання цін експерти не прогнозують, проте після опалювального сезону, вже в 2023-му, вартість може суттєво збільшитися.

"Здають квартиру, але українцям не з окупованих територій"

Переселенка із Херсонської області розповідає: в Київську область вона переїхала через три місяці після початку повномасштабної війни.

Орендувати квартиру допомогли друзі сім'ї. Зараз, коли її знайомим вдається вирватися з окупованої території, вони стикаються з дискримінацією.

Власники квартир бояться колаборантів та відмовляються здавати квартиру.

"У мене однокласниця шукала квартиру, і їй ось відмовили. Кажуть: а ви з чоловіком? А чому? І дітей нема? І відмовили", – розповідає дівчина.

Досвідчена рієлторка Юлія Смирнова розповідає: жодної дискримінації немає, кияни здають квартири і переселенцям, проте в деяких випадках справді є страх поселити зрадника.

"Бувають випадки, коли навіть я відмовляю як рієлтор. Був чоловік, який говорив: житиму з дружиною. А на перегляд приходить з таким же чоловіком. Вони не кажуть, чим займаються, як заробляють.

Звичайно, власники квартир хочуть знати, хто у них буде жити. Іноді люди бояться, але це не дискримінація.

Ми працюємо офіційно, зареєстровані як рієлтори. Я не соромлюся ставити запитання тим, хто шукає квартиру", – розповідає фахівчиня.

До речі, в Україні тривалий час ринок нерухомості перебуває у тіні. Власники житла не сплачують податків, а орендарів практично не перевіряють.

У багатьох країнах ЄС для оренди житла доведеться не лише підтвердити джерело свого доходу, а й показати банківську виписку, заповнити детальну анкету та детально розповісти про себе.

Залишаються також і старі вимоги: квартири хочуть здавати сім'ям без дітей та тварин.

Навіть у житло без ремонту шукають тих, хто має нібито менше ризиків пошкодити майно. Що цікаво: якщо у власника квартири є тварина, він набагато охочіше здасть своє житло орендарю з домашнім вихованцем.

Ціни вже зросли, але традиційний пік не відбувся

Ситуація в 2022-му кардинально змінилася, розповідає представник Асоціації фахівців нерухомості Едуард Бразас. Ні напливу студентів, ні внутрішньої трудової міграції немає.

Попит на оренду справді збільшується, проте завдяки зростанню кількості переселенців із тимчасово окупованої території.

"Цього року все по-іншому. Немає припливу клієнтів, але пожвавлення на ринку є. Воно пов'язане не з осінню, а із загальною ситуацією в країні. Київ відновлюється, люди повертаються. Приїжджають люди з тимчасово окупованих територій. Попит зростає місяць до місяця, ми і в серпні це бачили", – говорить Бразас.

Є певні зміни на ринку. Зокрема, дедалі частіше орендодавці зазначають у договорах: ціни можуть переглянути за ініціативою власника житла через пів року.

Водночас конкретна сума не вказується, йдеться про ринкову вартість. Найімовірніше, підвищення може відбутися вже після закінчення опалювального сезону. Власникам квартир невигідно залишати порожнім житло та платити за комуналку (левова частка витрат на комуналку – 80%).

Ціни на житло вже зросли, додає Смирнова. Якщо після початку повномасштабної війни ціни на квартири обвалилися разом із попитом, то зараз у бюджетному сегменті квартири подорожчали приблизно на кілька тисяч гривень.

Однушку неподалік від метро можна орендувати за 6-6,5 тис. грн. До повномасштабної війни такі самі квартири коштували від 8 тис. грн.

"Після кожної ракетної атаки 10% орендованих квартир звільнялося, переселенці, які оселилися в Києві, переїжджали до західних та центральних регіонів. Попит зупинявся на два-три тижні", – розповідає Смирнова.

Однак навіть після закінчення повномасштабної війни та перемоги України ринок нерухомості відновлюватиметься поетапно і, ймовірно, на це знадобляться роки. Свою роль відіграє і демографічна криза, і зниження рівня доходів.

Наприклад, за оцінками Нацбанку, зарплати повернуться на рівень до повномасштабної війни лише в 2024-му. І поки немає купівельної спроможності, немає можливості значно підвищувати ціни.

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал, де багато цікавих новин, фото і відео!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW