Як оформити статус учасника бойових дій та статус особи з інвалідністю внаслідок війни, - КОНСУЛЬТАЦІЯ



Який порядок оформлення статусу учасника бойових дій? Ситуації можуть бути різні. Хтось оформить цей статус разом з усіма, а комусь через поранення доведеться самому звертатись для оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. 

Про порядок оформлення статусу учасника бойових дій та статуса особи з інвалідністю внаслідок війни розказує фахівчиня зі зв'язків з громадськістю Криворізького центру безоплатної правової допомоги Наталя Кожем'яка.

Поставити запитання юристам можна, звернувшись до контакт-центру 0-800-213-103, або завітавши до бюро правової допомоги, адресу якого ви можете дізнатись за тим же номером телефона.

Які документи потрібні для встановлення статусу УБД?

Усі ситуації індивідуальні, але потрібно зібрати орієнтовний пакет, з таких документів:

• витяги з бойових наказів, бойових розпоряджень, бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, проведення розвідувальних заходів,

• витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях,

• витяги з наказів Командувача об’єднаних сил, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів здійснення цих заходів, • документи про направлення у відрядження до районів здійснення цих заходів, • для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва (крім випадків необережного поводження із зброєю та ухилення від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби), додаються матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

До уваги беруться також свідчення (заяви) осіб зі статусом УБД чи особи з інвалідністю внаслідок війни. Підпис особи на таких свідченнях повинен бути засвідчений нотаріально.

Особам, які були залучені до виконання завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії потрібні будуть такі документи, зокрема:

• доповідна записка командира військової частини Сил спеціальних операцій Збройних Сил, відповідального за формування та підтримання відповідного осередку руху опору, в якій зазначаються: псевдонім особи, часові та просторові показники виконання нею поставленого завдання;

• витяг із наказу органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил про залучення особи до виконання завдань руху опору;

• витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, визначених у доповідній записці;

• у разі потреби - документ, що підтверджує причинний зв’язок поранення, контузії, каліцтва з безпосереднім виконанням завдань руху опору, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Якщо доброволець не може надати документи з переліку вище, потрібні будуть свідчення свідків-бійців. Важливою умовою у цьому разі є те, що надалі таке добровольче об’єднання мало бути включено до ЗСУ/Нацгвардії/МВС тощо, тобто офіційно визнане державою.

Якщо було поранення, то додатково треба надати медичні документи, що це підтверджують. Для цього потрібно зберігати всі медичні документи.

Якщо об’єднання не було включено до інших законних військових формувань, знадобляться свідчення щонайменше трьох свідків-бійців на підтвердження безпосередньої участі у виконанні бойових завдань.

Траплялись випадки, коли у судовому порядку відбувалось встановлення факту участі особи в бойових діях чи інших подіях. У такому випадку рішення суду також є підставою для надання статусу.

Законодавство може змінюватись чи не щодня. Для отримання детальної інформації у конкретно вашому випадку потрібно уважно прочитати Постанову Кабміну №413 від 20.08.2014 зі змінами. Звертайтесь на консультацію до стройових частин, кадрових служб ваших формувань або звертайтесь до системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

До якого органу звертатись для встановлення статусу учасника бойових дій?

Рішення про надання та позбавлення статусу учасника бойових дій приймається комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, МВС, Мін’юсті, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Офісі Генерального прокурора, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДФС – у відповідності до того, в якому підрозділі особа служила.

Так, у відповідності до Наказу Міністерства оборони України від 16 квітня 2020 року № 122 визначено, що комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій створюються:

• у Міністерстві оборони України;

• у Генеральному штабі Збройних Сил України,

• Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту,

• військових частинах А0515, А0987,

• командуваннях видів Збройних Сил України,

• оперативних командуваннях "Північ", "Південь", "Схід" та "Захід".

Якщо мова йде про встановлення статусу учасника війни – то потрібно звертатись до комісії при Міністерстві оборони України.

Якщо виникають спірні питання, то статус встановлюється міжвідомчою комісією, яка утворюється Міністерством ветеранів.

Спеціальною комісією Сил спеціальних операцій Збройних Сил приймаються рішення щодо надання статусу УБД особам, які були залучені до виконання завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії, на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів.

За результатами розгляду матеріалів про встановлення особі статусу УБД приймається рішення про встановлення статусу чи видається вмотивована відмова. Ще раз нагадую, що

"Направляти документи слід під проставлення відмітки про отримання або направляйте поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення та описом вкладення. Якщо направляєте оригінали довідок, витягів, наказів, подбайте, щоб у вас залишились копії цих документів", - наголошує фахівчиня.

Яким чином можуть допомогти в системі безоплатної правової допомоги?

Особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тож у разі виникнення проблем зі встановленням статусу учасника бойових дій такі особи мають право звернутись щодо призначення адвоката/правника за рахунок держави. У такому випадку особі знадобиться надати відмову від комісії у встановленні статусу УБД.

У Криворізькому центрі з надання безоплатної правової допомоги усі можуть отримати усну чи письмову правову консультацію безоплатно. Якщо ви потребуєте допомоги в написанні запитів, заяв, скарг, то такі правові документи допоможуть скласти усім.

Ветерани війни (а це і учасники бойових дій, і особи з інвалідністю) і члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України мають право на призначення адвоката за рахунок держави для вирішення своїх соціально-правових питань у судовому порядку. Це можуть бути трудові, сімейні, соціальні та інші питання, представництво інтересів потерпілих у кримінальній справі.

Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Тут нададуть консультацію та зорієнтують, до якого найближчого бюро ви можете звернутись. Шукайте мобільний додаток «Безоплатна правова допомога», знаходьте контакти і звертайтесь до найближчого бюро правової допомоги.

Довідково:

Нормативна база: Закон України № 3551-XII «Про статус ветеранів війни,гарантії їх соціального захисту» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text

Постанова Кабінету Міністрів України №413 від 20.08.2014 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення» (зі змінами). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2014-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України (від 29 грудня 2021 р. № 1452 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій залученим до конфіденційного співробітництва особам, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1452-2021-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року № 685 "Про затвердження Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/685-2015-%D0%BF#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р. № 302 «Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-94-%D0%BF#n24

Наказ Міністерства оборони України від 16.04.2020 № 122 «Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків "Ветеран війни - учасник бойових дій" та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0379-20#Text



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW